Rovinj najposjećenija nautička destinacija Istre

Kruzer "L'Austral" u Valdibori (A. POKRAJAC)
Kruzer "L'Austral" u Valdibori (A. POKRAJAC)

Dolaskom najvećeg kruzera "Europa" zaključena je još jedna uspješna nautička sezona u Rovinju. Prema podacima Lučke uprave, Rovinj je i ove godine premašio sam sebe. U luku su, naime, ušle 303 megajahte, 11 više nego prethodne godine. Pristalo je i 67 kruzera, devet više nego lani. Linijski brodovi iz talijanskih luka Venecije, Trsta, Riminija i Ravenne pristali su 504 puta, a njima je doputovalo više od 32 tisuće putnika. Godinu prije linijski brodovi su dotaknuli luku 441 put i dovezli više od 30 tisuća putnika.

Jedinu su stagnaciju zabilježili izletnički brodovi iz Vrsara, Poreča, Novigrada, Umaga i Pule, ali su i ove godine zabilježena 2.422 ulaza u luku s gotovo 150 tisuća putnika. Kada se sve zbroji, u rovinjsku luku je prošlog ljeta stiglo oko 200 tisuća izletnika pa je ostao ne samo grad s najviše noćenja na našem dijelu Jadrana, već i najposjećenija istarska morska destinacija.

Rovinj je i ove godine bio u rutama kruzera kao što su "L'Austral", "Le Boreal", "Silver Whisper", "Sea Claud", "Royal Clipper", "Club Med" i drugi. Ipak, ravnatelj Lučke uprave Donald Shiozzi kaže da ga najviše raduje najavljeni dolazak kruzera "The World" koji je Rovinj uvrstio u svoju rutu obilaska svijeta.

Ovaj kruzer radi na principu sharinga pa se putnici ukrcavaju na pojedinim dijelovima dugih putovanja do kojih dolaze avionom. Za sada je sigurno da će idućeg ljeta u Rovinj doći u sklopu dva svoja putovanja morima svijeta.

Kad je riječ o megajahtama, u Lučkoj upravi prema nepisanom kodeksu taje imena njihovih vlasnika. Ipak, saznajemo da je u Rovinj došlo najviše jahti čiji su vlasnici uglednici iz poslovnog svijeta. Među njima je bila megajahta medijskog magnata Roberta Murdocha. U Rovinj svake godine uplovljavaju megajahte Romana Abramoviča "Luna" i "Pelarus". Ovdje dolazi i glasovita "Christine" poznate grčke brodarske obitelji Onassis na kojoj je svojedobno ljetovala Jaqueline Kennedy Onassis.

Najveći broj putnika dolazi iz Velike Britanije i SAD-a, a uz one iz Europe iznenađujuće je veliki broj turista iz Južne Amerike (Argentina, Brazil, Meksiko) te Kanade, a ima i izletnika iz Kine, Novog Zelanda te s područja sjeverne Afrike, što ukazuje na vrlo široko potencijalno tržište destinacije Rovinj. Sukladno očekivanom, najveći broj turista na kruzerima je srednje životne dobi.

Gotovo svi se putnici s tih brodova u Rovinju iskrcaju, a najveći broj u razgledanje grada utrošio je do šest sati. Tek desetina njih odlazi na izlete, najčešće u Motovun i Pulu. Za vrijeme razgledavanja grada najviše se kupuju suveniri. Zanimljivo, 40 posto izletnika kupi neki od domaćih brendova, a 20 posto njih neki odjevni predmet. Prosječno za boravka u gradu potroše oko 40 eura. (A. POKRAJAC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter