Rovinj: Godina sportskih uspjeha, razornog nevremena i dolaska kitova

Olujno nevrijeme zbilo se u veljači (Danilo MEMEDOVIĆ)
Olujno nevrijeme zbilo se u veljači (Danilo MEMEDOVIĆ)

U kolektivnom pamćenju Rovinjca, ali i u pisanim dokumentima prošla će godina ponajviše ostati upamćena po olujnom nevremenu i valovima visokim pet, šest metara koji su poplavili ulice i trgove starogradske jezgre. Priroda je u prošloj godini pokazala svoju ćud, ali i podsjetila na krhkost svega onog što imamo i posjedujemo. Prošlu godinu pamtit ćemo i po velikim uspjesima naših sportaša koji su zlatnim i svjetskim medaljama osvijetlili obraz svim Rovinjcima.

Pretovarna stanica

Siječanj će ostati upamćen po početku izgradnje pretovarne stanice vrijedne 8,4 milijuna kuna. Rovinj je dobio reciklažnu stanicu i sortirnicu koju je najvećim dijelom i to s 80 posto financirao Fond za zaštitu okoliša i energentsku učinkovitost, dok je preostali dio pao na teret Komunalnog servisa.

Veljača koja je zbog maškara i najveseliji mjesec u godini zapadnoj je obali donijela potop, a Rovinjcima olujno nevrijeme kakvo nisu doživjeli od 1965. godine. Ulice i trgovi starogradske jezgre bile su pod morem, a šetališta uz more pod udarom valova koji su dosezali visine od pet, šest metara. Šteta od olujnog nevremena, prema podacima gradskog povjerenstva iznosila je preko dvadeset milijuna kuna. Uništeno je i potopljeno više od pedeset plovila i preko 150 automobila.

Sjajna Valentina Cafolla

U ožujku je jedna fantastična sportska vijest u Rovinj stigla iz susjedne Italije. Naša mlađahna sugrađanka i srednjoškolka, Valentina Cafolla postala je nova svjetska prvakinja u ronjenju na dah. Ova tada tek osamnaest godina stara Rovinjka, zaplivala je pod zaleđenim jezerom i na dubini od dva metra linearno i uz pomoć monoperaje preronila 111 metara za minutu i četrdeset sekundi. Ovim postignućem u ekstremnom sportu, Valentina Cafolla postigla je novi svjetski rekord i ispisala još jednu slavnu stranicu istarske sportske povijesti.

U travnju je iz Ministarstva kulture stigla i jedna konkretna donacija. Za potrebe rekonstrukcije zgrade rovinjskog kina "Antonio Gandusio" Ministarstvo je osiguralo 1,5 milijuna kuna a Grad Rovinj 600 tisuća, čime je započela nova kulturna era ovog rovinjskog hrama kulture.

Svibanj je u Rovinj doveo konje. I to ne bilo kakve, već poznate argentinske na kojima su jahali svjetski poznati polo jahači. Nakon sportskih događanja na nebu - spektakularnih ACI Mach Raice utrka, zahvaljujući Adrisu, događanja su spuštena na zemlju. Organiziran je prvi Beach polo turnir koji je Rovinju doveo dašak glamura i svjetski poznatih likova.

Što se pak tiče lipnja, on možda nije bio u znaku spektakla ali za stanovnike Rovinjskog Sela zasigurno je bio "mali korak za čovječanstvo ali veliki za najveće istarsko selo". Nakon čitavog niza godina ponovno je Selo u svom dvorištu dobilo svoj knjižni stacionar s preko pet tisuća naslova.

Vrući je srpanj u grad svete Eufemije ponovno donio ekstremne cijene voća i povrća. Brojni umirovljenici i nezaposleni srpanj će pamtiti po onom što nisu mogli kušati s gradske tržnice. Smokve po 50, rajčice po 30 a mladi grah po 80 kuna za kilogram.

Otvoren Amarin

Kolovoz je bio u znaku otvaranja novog Hotela Amarin u čiju je gradnju Maistra uložila 300 milijuna kuna. A da se investicija isplatila dokaz je bila i bukiranost novootvorenog obiteljskog hotela sve do konca sezone. Ovaj će mjesec ostati upamćen i po morskom plesu kojeg su u vodama Rovinja priredila tri kita zubana. Rovinjci vele, kako su kitovi od petnaest metara koji su doplivali iz Mediterana samo potvrdili gostoljubivost domaćina.

U rujnu Rovinj je ostvario, i to prvi u Hrvatskoj, tri milijuna noćenja. A da uspjeh bude još veći i konkretniji valja istaći da je to Rovinju pošlo za rukom, sedmu godinu za redom i uz manje turističke kapacitete u odnosu na sezonu ranije.

Listopad i studeni valja nam vezati ponovno uz more i jednog morskog vuka. David Pinezić u Rovinj je donio dvije prestižne titule. U listopadu je bio dijelom šesteročlane hrvatske ekipe koja je na svjetskom prvenstvu u udičarenju štapom s broda osvojila srebrnu medalju. Samo mjesec dana kasnije, najtrofejniji hrvatski ribolovac i sudionik 12 svjetskih i pet državnih natjecanja dobio je i najviše sportsko priznanje - najbolje plasiranog seniora na svjetskoj rang ljestvici.

Iako kalendarski hladni studeni na sportskom je planu u srca brojnih Rovinjaca unio žar navijačke topline. Samozatajna braća Mišković postala su Europski prvaci u kickboxingu. Mlađi Bojan, vlasnik je titule prvaka u full contactu, a tri godine stariji dvadeset i osmogodišnji Bojan zlata u kick lightu.

Za kanalizaciju 224 mil.

Posljednji mjesec u godini zaključimo i s dva za sve Rovinjce značajna postignuća- potpisom ugovora za izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i izgradnju nove kanalizacijske mreže u rovinjskim naseljima kojim građani dobivaju 99 postotnu pokrivenost priključaka. Uspjeh je to vrijedan ponavljanja, ali i odlično osmišljenog projekta kojim je Odvodnja Rovinj svom gradu priskrbila ogromnih 224 milijuna kuna iz europskih fondova. Također, u posljednjem mjesecu stare godine, projekt Eko muzeja Batana uvršten je u UNESCO Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta. (Nina ORLOVĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter