Rovinj će sa 7 mil. kn financirati gradnju pulske bolnice

U ponedjeljak je počela montaža aluminijske bravarije, a nakon zatvaranja nove bolničke zgrade slijede fini radovi (Danilo MEMED
U ponedjeljak je počela montaža aluminijske bravarije, a nakon zatvaranja nove bolničke zgrade slijede fini radovi (Danilo MEMED

Na preksinoćnoj sjednici Gradskog vijeća Rovinja, prvoj u ovoj godini, a vjerojatno i posljednjoj u ovom sazivu, usvojeno je 29 točaka dnevnog reda koje su sadržavale 600-ak stranica pisanog materijala. Usvojene su treće izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Rovinja kojima je izmijenjeno čak 159 članaka, 27 ih je brisano, a devet dodano. Prema objašnjenju voditelja izrade Plana Darka Martinca, nisu obuhvaćene izmjene granica građevinskog područja, ali su izjednačene zakonite i nezakonite zgrade koje su legalizirane. Plan je usklađen s županijskim dokumentom, njime su utvrđeni kriteriji za poljoprivredne građevine na jasniji način, te je otvorena mogućnost izgradnje željezničke pruge Rovinj – Kanfanar u svrhu turističke ponude, ali i rekreacije.

Butoniga i bolnica

- Najvažniji dio izmjena je utvrđivanje izgrađenog i neizgrađenog dijela građevinskog područja, rekao je Martinec.

Usvojena je odluka o prijenosu poslovnog udjela koji Grad ima u Vodoopskrbnom sustavu Istre – Butoniga. Jedinice lokalne samouprave, njih 41, svoje udjele prenose Vodovodu Pula i Istarskom vodovodu. Darko Jakac, član Uprave Butonige, objasnio je  da nakon 2010. godine više nema razloga za poslovanje ovog društva koje nema zaposlenih, a gomila gubitke.

- Od 2003. u Butonigu nije uložena ni kuna, a minus svake godine iznosi devet milijuna kuna. Ukoliko usvojite ovu odluku, 50 posto udjela bit će preneseno Vodovodu, poručio je Jakac vijećnicima, te dodao da se imovinom Butonige neće moći adekvatno skrbiti sve dok ne bude unesena u poslovne knjige dvaju vodovoda.

Grad Rovinj je, potvrdili su vijećnici, preuzeo dio financijske obveze izgradnje nove pulske bolnice, a riječ je o 7,274 milijuna kuna koje će Grad otplatiti u 18 godina. Valerio Drandić, predsjednik Upravnog vijeća ustanove, objasnio je da su za izgradnju bolnice, koja će biti u uporabi početkom iduće jeseni, podignuta dva kredita od ukupno 600 milijuna kuna. U Erste banci podignuto je 300 milijuna, a u HBOR-u još toliko.

- Istarska županija otplaćuje 25 posto tog iznosa, odnosno 150 milijuna. Pokazalo se da je to prevelik teret za Županiju, stoga je dogovoreno da se trećina tereta, odnosno 50 milijuna kuna, prenese na 41 jedinicu lokalne samouprave, rekao je Drandić, te dodao da je bespovratnim sredstvima osigurano i 38 milijuna kuna za dnevnu bolnicu, pa će se za taj iznos uštedjeti na kreditu. Napomenuo je da je ovog ponedjeljka počela montaža aluminijske bravarije, a nakon zatvaranja nove bolničke zgrade slijede fini radovi.

Dobra povezanost

Nezavisni vijećnik Bruno Poropat upitao je radi li se o pulskoj ili istarskoj bolnici.

- Ako je to pulska bolnica, neka je tamo gdje jest, ali ako je istarska, kako ćete doći do te bolnice? Ona treba biti na rubu građevinskih područja zato što bolesnik koji dolazi izvan Pule mora doći direktno u bolnicu, a ne se penjati po ulicama, rekao je Poropat. Drandić mu je odgovorio da se bolnica, kao kapitalni objekt, nalazi u Puli jer je u tom gradu najviše stanovnika.

-Na toj lokaciji već imamo zgradu koja se uklapa u novu bolnicu. Zgrada je doslovno na autoputu, ne znam kad ste zadnji put bili tamo, ali ona je prilagođena tako da se ravno s autoputa uleti u bolnicu, rekao je Drandić.

Vijećnici su usvojili i niz tzv. tehničkih odluka, odnosno izvješća. Među ostalim, prihvaćeno je izvješće o programu rada Vijeća, gradonačelnika i gradske uprave, te o radu Zavičajnog muzeja i Pučkog otvorenog učilišta u prošloj godini. Usvojena su izvješća o lanjskom radu Gradske knjižnice "Matija Vlačić Ilirik", Javne vatrogasne postaje, o programu gradnje objekata komunalne infrastrukture, kao i plan i program rada Valbruna sporta za ovu godinu.

Također je usvojen zaključak o izvlaštenju nekretnina radi izgradnje javne prometne površine - nerazvrstane ceste i parkirališta u zoni Saline, uz izgradnju oborinske odvodnje i javne rasvjete, te odgovarajuću zamjenu nekretnina.

Poropat mora vratiti nezakonito potrošenu naknadu

Usvojeno je izvješće Državne revizije koja je utvrdila da je vijećnik Bruno Poropat nezakonito trošio novac koji je sudskim putem dobio od Grada Rovinja na ime vijećničkih naknada, odnosno nije ga koristio za politički rad vlastite nezavisne liste, nego je njime podmirivao osobne dugove i koristio ga u druge privatne svrhe. Poropat je od Grada dobio oko milijun kuna, a Revizija je, osim toga, utvrdila da je Istarskim demokratima uplatio 400 tisuća kuna, što je 370 tisuća više od iznosa definiranog Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Poropat stoga treba taj preplaćeni iznos vratiti državnom proračunu. Također mora vratiti i 65,2 tisuće kuna koje je potrošio u privatne svrhe.

Općinsko državno odvjetništvo obavijestilo je Grad da je pokrenulo postupak protiv Poropata jer je prekršio Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter