Rotore dobivaju Plava i Zelena laguna te Poreč-jug

Adriano Jakus i Edi Štifanić (A. DAGOSTIN)
Adriano Jakus i Edi Štifanić (A. DAGOSTIN)

- U prvih devet mjeseci imali smo 103,6 milijuna kuna prihoda što je u odnosu na lanjskih 92,2 milijuna za 12 posto više. U isto vrijeme imali smo 92,4 milijun kuna rashoda što čini 11,5 milijuna kuna viška, pohvalio se porečki gradonačelnik Edi Štifanić na konferenciji za novinare održanoj u gradskoj palači dodavši da je Grad Poreč likvidan te plaća preuzete kredite redovito.

Na Poreštini je u tijeku niz zahvata na komunalnoj infrastrukturi: gradi se južna porečka zaobilaznica od rotora Varvari do Košambre, vrijedna 20 milijuna kuna (bez PDV-a), koja će se pustiti u promet nakon tehničkog pregleda idućeg tjedna. Odmah po okončanju radova kreće se u rekonstrukciju ceste Košambra-Žatika (oko 1,5 kilometra) koja bi se trebala otvoriti do kraja godine. Zahvat je vrijedan 3,5 milijuna kuna (bez PDV-a), a u 80-postotnom iznosu pokriva ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jer će se rekonstrukcija obaviti u sklopu izgradnje pretovarne stanice odlagališta otpada Košambra. No, tu nije kraj cestogradnji u Poreču, jer sredinom studenog započinje rekonstrukcija ceste Molindrija-hotel Dijamant (oko 1,5 kilometra) koja bi trebala biti zgotovljena u šest mjeseci.

U sklopu tih radova sagradit će se dva nova rotora: na ulazu u turističko naselje Plava te Zelena laguna. Investitor su Hrvatske ceste, izvođač Ceste Pula, a zahvat vrijedan 13 milijuna kuna bez PDV-a. Uslijedit će rekonstrukcija ceste Žatika-hotel Dijamant (oko 1 kilometar) pri čemu će se izgraditi kružni tok na sadašnjem raskrižju za naselje Poreč-jug. Procjena vrijednosti tih radovi iznosi oko 7,5 milijun kuna mada će se izvođač odabrati ovog petka. Maksimalni rok izgradnje iznosit će tri mjeseca.

Grad Poreč će Fondu za razvoj turizma kandidirati uređenje dviju gradskih plaža (između hotela Park i hotela Materada) koje su dosad bile neuređene, a nastavlja uređenje sjeverne plaže Materada prema uvali Sveti Martin. U tijeku je natječaj kojim se traži najbolji ponuđač za energetski pregled javne rasvjete na području Grada Poreča. Do kraja godine trebali bi se donijeti Urbanistički planovi uređenja Bolnica i dijela naselja Kukci, a tijekom studenog održat će se javne rasprave za UPU Mali Maj, Veli Maj te dio naselja Žbandaj, a tijekom prosinca UPU Červar Porat.

"U prvih devet mjeseci riješili smo 1.552 predmeta legalizacije objekata što čini 34 posto svih predmeta, a do kraja godine očekujemo da ćemo imati 50 posto. Da je dobro da smo zaposlili 5-6 novih ljudi u gradskoj upravi za rješavanje tih predmeta dovoljno govori podatak da smo na temelju naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada do sada uprihodovali 2,1 milijun kuna, dok ćemo na bruto plaće tih djelatnika, koji stvarno dobro rade svoj posao, do kraja godine utrošiti 464 tisuće kuna", kazao je gradonačelnik Štifanić. U roku od tri mjeseca očekuje se potpisivanje ugovora po modelu javno-privatnog partnerstva o izgradnji nove škole sa sportskom dvoranom na Finidi te rekonstrukciji i dogradnji škole s dvoranom u Žbandaju. Sredinom studenog, po odabiru izvođača, započet će sanacija temelja i kapilarne vlage u Zavičajnom muzeju Poreštine za što će Grad utrošiti pola milijuna kuna. Derutni društveni dom u Žbandaju sredstvima Ministarstva poduzetništva (806 tisuća kuna) preuredit će se u inkubator za mlade poduzetnike uredima. Radovi bi trebali biti gotovo do konca ožujka.

Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju putem europskog Programa ruralnog razvoja (mjera 7) koja se odnosi na naselja ispod 5 tisuća stanovnika Grad će u ožujku prijaviti projekte izgradnje kanalizacije u Baderni i Fuškulinu, natječaj za izgradnju nerazvrstanih cesta i dječjih igrališta.

- Apelirao bih na poduzetnike da iskoriste gradske mjere za poticanje malog i srednjeg poduzetništva koje se bliže kraju: poticajne kredite, nepovratne potpore, subvencije, sufinanciranje sudjelovanja na sajmovima, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus podsjetivši također na olakšice za investiranje.

Severina za Novu godinu

Za doček Nove godine na glavnom porečkom trgu, Trgu slobode, nastupit će Severina, potvrđeno je na konferenciji za novinare. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter