Rotor u Šijani bit će gotov do 15. svibnja

Na ovom raskrižju za koji dan trebali bi početi gradnja kružnog toka (M. ANGELINI)
Na ovom raskrižju za koji dan trebali bi početi gradnja kružnog toka (M. ANGELINI)

- S obzirom na to da u za to predviđenom zakonskom roku nije pristigla niti jedna žalba na odabir najpovoljnijeg ponuditelja izgradnje prve faze kružnog toka u Šijani i rekonstrukcije državne ceste D-66 (Šijana - Stancija Peličeti), prilikom koje će se graditi rotor na ulazu u Pulu, očekujem potpisivanje ugovora u najkraćem roku.

To znači da će izgradnja ovog za Pulu izuzetno važnog infrastrukturnog projekta započeti već tijekom druge polovice siječnja, što smo planirali i priželjkivali, rekao nam je gradonačelnik Boris Miletić nakon što je kontaktirao s predstavnicima Hrvatskih cesta, koje provode ovaj važan infrastrukturni projekt.

- Rok za dovršetak izgradnje, koji smo zajednički zacrtali, jest najkasnije početak turističke sezone, dodao je.

Kao što smo već pisali, najpovoljniju ponudu na natječaju dala je zajednica izvođača čiji je nositelj pulska Cesta, a tu su još zagrebački Viadukt i riječki GP Krk, dok će nadzor obavljati Učka konzalting i IGH-a, što nam je potvrdila i Ivana Bekavac, voditeljica Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta.

Iz Hrvatskih cesta nadalje odgovaraju da vrijednost prihvaćene ponude iznosi 44,2 milijuna kuna bez PDV-a (odnosno 55,2 milijuna kuna s PDV-om ili tri milijuna manje od planiranog iznosa u natječaju), a rok izgradnje kružnog toka je 15. svibnja ove godine.

Kako ističe Bekavac, trenutno se čeka odobrenje NO-a Hrvatskih cesta za sklapanje ugovora s odabranim ponuditeljem, a nakon toga će se potpisivati ugovor o građenju.

- Više puta sam isticao da je ovo jedan od prioriteta kada su u pitanju državne ceste u Istarskoj županiji. Nije bilo jednostavno izboriti se za početak realizacije ovoga značajnog projekta, posebice kada je bez ikakvog obrazloženja koncem 2009. godine bio isključen iz četverogodišnjeg programa gradnje Hrvatskih cesta.

No, tijekom 2010. godine uspjeli smo se izboriti za ovaj projekt, uz veliku pomoć Istarske županije te me posebno veseli što će gradnja ovog velikog projekta započeti za nekoliko dana, istaknuo je gradonačelnik Miletić.

Osim rotora na ulazu u grad za Pulu je jednako značajna i izgradnja zatvorene odvodnje koja će se protezati od novog rotora duž 43. istarske divizije, čiji su investitori Grad, Herculanea i Hrvatske vode.

Usto je predviđeno i krajobrazno uređenje rotora, ozelenjivanje površina te izrada suhozida. U projekt se odavno aktivno uključio Grad, i to ne samo pripremom dokumentacije, već i prijenosom prava vlasništva nad gradskim nekretninama koje se nalaze u obuhvatu projekta u korist Hrvatskih cesta kojima je dano zemljište vrijedno 13,6 milijuna kuna.

Hrvatske ceste su, također, oslobođene obveze plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 1,58 milijuna kuna.

Dugo vremena se spominjala gradnja rotora na dva nivoa, ali zbog izgradnje nove pulske obilaznice Stancija Peličeti - Pomer više nema potrebe za tako velikim objektom pa je projekt racionaliziran, što je ujedno i ubrzalo njegovu realizaciju. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter