Rojc: Podrška neovisnom novinarstvu

Tribina u Rojcu (N. S.)
Tribina u Rojcu (N. S.)

Više od 20 građanskih inicijativa, organizacija i udruga civilnog društva, čiji su se predstavnici danas okupili u Dnevnom boravku Rojca, izrazilo je punu i bezrezervnu podršku radnicima Glasa Istre u svim nastojanjima, posebno onim iznesenim u njihovom otvorenom pismu objavljenom 28. ožujka.

- Ovim putem želimo izraziti punu solidarnost radnicima i radnicama u obrani radnih mjesta, ali i skrenuti pozornost na drugi aspekt problema adresiranog u otvorenom pismu, koji je ostao zasjenjen silnim milijunskim iznosima kredita i hipoteka, a to je brutalno manipuliranje čitateljima i višegodišnje poticanje na cenzuru od uredništva, sve u službi IDS-a koji dokida svaki redak kritike, rekla je Rudija Pavličević iz Zelene Istre.

- Ovom podrškom i otvorenim pismom - rekla je - želja je reagirati na nepodnošljivo stanje primarno na istarskoj, ali i nacionalnoj sceni. Sve udruge, društva i organizacije potpisnice podrške radnicima Glasa Istre smatraju da civilno društvo mora braniti javni interes, odnosno reagirati na svaku prijetnju demokraciji, kao i na svaki pokušaj manipuliranja javnošću.

Na konferenciji za novinare je nadalje zatraženo rigorozno pridržavanje odredbi članka 3. Zakona o medijima jer jedino tako mediji mogu biti ono što moraju biti, to jest konstruktivni element u izgradnji demokratskog društva čiji bi razvoj, ali i beskompromisna obrana, trebali biti temeljni zadatak svih aktera civilnog društva. Napominjući da je krajnje nedopustivo da radnici u Glasu Istre ne dobivaju plaće, predstavnici su ustvrdili da će radnicima pružiti svu moguću podršku u daljnjim akcijama.

Osim više od 20 građanskih inicijativa, organizacija i udruga Istre, novinare Glasa Istre i Novog lista te njihova nastojanja da osiguraju daljnje izlaženje novina u skladu s najvišim standardima novinarske struke, podržava GONG-ova Platforma 112 koja okuplja više od 70 organizacija civilnoga društva. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter