Rojc: Izložba likovnih radova djece s autizmom


Likovni radovi djece s autizmom danas su izloženi u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Izložba je još jedna u nizu aktivnosti kojima Udruga za autizam obilježava travanj - mjesec osoba s autizmom.

Izloženi radovi plod su radionica provedenih u sklopu projekta "Most" udruge Suncokret Pula te projekta "Rehabilitacija osoba s autizmom" Udruge za autizam Istra.

Kako doznajemo od Ane Jovanović, voditeljice aktivnosti pri udruzi Suncokret, ujedno i voditeljice radionice koja je održavana jednom tjedno počevši od lanjskog listopada, s djecom su radili volonteri udruge Suncokret, učenici pulske Ekonomske škole te studenti razredne nastave Sveučilišta Jurja Dobrile.

- Najvažnije je što je od održavanja prve radionice pa do sada postignut veliki napredak kod djece. S naglaskom na individualnom prilagođavanju tehnika rada, od dequpaguea, korištenja akrilnih boja, tempera i drugih, uspjeli smo se zbližiti s djecom. Naime, od prvotnog straha, koji je uobičajen u radu s osobama koje su drugačije, već na početku smo uspostavili dobar kontakt, a stvoreni su i osjećaji. Iskustvo koje se stječe u radu s ovom djecom neprocjenjivo je, a posebice studentima koji će se u nekom svom daljnjem radu susretati s poslovima u kojima će ta iskustva biti više nego dobrodošla, rekla je voditeljica radionice Ana Jovanović.   

Predsjednica Udruge za autizam Evguenija Tranfić ovom je prigodom podsjetila na glavne ciljeve djelovanja udruge, poput unaprjeđenja medicinsko-zdravstvene zaštite, rehabilitacije, terapije, osposobljavanje i integracija osoba s autizmom, a kao glavne pravce navela je edukaciju, ranu dijagnostiku i rehabilitaciju te integraciju.

Spomenula je i nužnost otvaranja Centra za autizam u Istri, jer bi se tako, kako je rekla, na jednom mjestu omogućila rana dijagnostika, intervencija, stručna edukacija te školovanje djece koja zbog stupnja autizma nisu u mogućnosti pohađati redovan sustav obrazovanja. No, kako je rekla, nužno su im potrebne i životne zajednice za osobe starije od 21 godine.

Izložba, koja je postavljena uz potporu Saveza udruga Rojc, moći će se razgledati do 1. svibnja. (S. R. S., snimio D. Me.)


Podijeli: Facebook Twiter