Roditelji nemaju novca ni za školsku marendu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U jednoj pulskoj osnovnoj školi pročula se vijest da je 15-ak djece gladno te da njihovi roditelji nemaju novca ni za školsku marendu koja mjesečno košta 140 kuna. Neki su građani koji žive u blizini škole odlučili pomoći te su zatražili uplatnice za učenika za kojeg im je rečeno da je u najtežoj financijskoj situaciji. Ovi su plemeniti sugrađani svakog mjeseca time željeli omogućiti da dijete svakog dana ima barem jedan siguran obrok na dan, onaj u školi.

Prema odgovorima koje su nedavno sve osnovne škole dostavile Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, za 0,3 posto djece jedini obrok tijekom dana je upravo onaj koji prime u školi. U Hrvatskoj ima nešto više od 330 tisuća osnovaca pa se procjenjuje da je gladno gotovo tisuću djece.

Upravo se nakon upitnika Ministarstva o statusu organizirane prehrane za učenike proširila vijest da je desetak djece iz jedne pulske škole gladno. Ministarstvo je dopisom od 21. ožujka tražilo da sve osnovne škole ispune tablicu s podacima o ukupnom broju djece, broju uključenih u školsku prehranu, koliko ih se besplatno hrani, kojima se sufinancira prehrana i broj djece koja su prema mišljenju ravnatelja gladna djeca.

- Podatak o broju gladne djece prepušten je subjektivnom mišljenju djelatnika škole, a ne stručnim zdravstvenim osobama, pa ga kao takvog treba i razmatrati. Škola kao odgojno-obrazovna ustanova nije u potpunosti nadležna za tumačenje je li pojedino dijete gladno ili pothranjeno, za to postoje nadležne institucije koje su mjerodavnije za davanje takvih ozbiljnih podataka, ističe ravnateljica ove pulske škole od koje saznajemo da pomoć građana ipak neće biti potrebna.

- Zajednica u kojoj škola djeluje oduvijek je bila senzibilna za razne oblike pomoći školi i učenicima, pa je i u ovom slučaju bilo pojedinih inicijativa građana koji su željeli preuzeti troškove prehrane. S obzirom na to da smo kao škola preuzeli odgovornost da u suradnji s roditeljima i Gradom pronađemo adekvatna rješenja za navedeni problem, njega smo kao i do sada riješili, kazala je ravnateljica.

Navela je podatak da osnivač, odnosno Grad Pula sufinancira školske marende za trećinu učenika, i to u iznosu od 50 do 100 posto. (M. JERIN, snimio N. LAZAREVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter