Roditelji negoduju zbog iskrcavanja djece na cesti

Stupićima spriječen ulazak na parkiralište talijanske osnovne škole (M. ANGELINI)
Stupićima spriječen ulazak na parkiralište talijanske osnovne škole (M. ANGELINI)

Roditelje učenika pulske Osnovne škole Giuseppina Martinuzzi u petak je dočekao zatvoren ulaz u školsko parkiralište. To im je, kako kažu, donijelo velike probleme jer zatvoreno je okretište za automobile te djecu iskrcavaju na frekventnoj prometnici zbog nemogućnosti okreta. Riječ je o školi koju pohađaju učenici iz svih dijelova grada, pa većinu dovoze roditelji automobilima.

Problemi zbog zatvaranja ulaza u bolnički krug

Roditelji kažu da je parkiralište za njih zatvoreno kako bi nastavnici ondje mogli parkirati svoja vozila. U petak je to na parkingu izazvalo pravi kaos, a bespotrebno, smatra jedna majka (podaci poznati redakciji), te ističe da se je to moglo riješiti jednostavnije. Također, smatraju da se je o tome u školi unaprijed trebalo razgovarati s predstavnicima roditelja.

- Mislim da je ovakav način iskrcavanja djece na frekventnoj prometnici u potpunosti neprihvatljiv. Nemam ništa protiv osiguranog parkirališta za vozila nastavnika, ali ovo rješenje je apsurdno. Ukoliko se ne pronađe neka alternativa, krenut ćemo s potpisivanjem peticije, najavila je u ime grupe roditelja.

Medijima je ravnateljica škole Susanna Cerlon potvrdila da je parkiralište zatvoreno, ali i da su roditelji o tome obaviješteni prije dva tjedna. Navela je i kako je ovo trenutno jedino rješenje koje je škola mogla poduzeti. Problemi su, kaže, počeli zatvaranjem ulaza u bolnički krug, te su parkiralište škole zauzimali korisnici i djelatnici bolnice. Ondje i inače, protivno znaku zabrane, parkiraju djelatnici pekara i kafića, no kako izjavljuje ravnateljica, "morali smo reagirati kad su dostavljači školske hrane rekli da im je to u ovakvim uvjetima neomogućeno.". Drugi razlog zatvaranja parkirališta je, rekla je ravnateljica medijima, omogućavanje prolaska za vozila interventnih službi, vatrogasaca i hitne pomoći. Kružno okretište je zatvoreno, pojasnila je, zbog toga što su ga osim roditelja koristili i svi ostali, kojima nije dozvoljeno parkiranje na tom parkingu.

Za roditelje 12, za nastavnike 25 mjesta

Ravnateljica kaže da ovo zatvaranje nije sretno rješenje, ali pritom naglašava da će se situacija riješiti, a prema savjetu komunalnih redara, to će biti osiguravanje rezerviranih parkirnih mjesta za roditelje, te je odluka i donijeta u skladu sa savjetima komunalnih redara, koji su već više puta reagirali dižući nepropisno parkirane automobile s parkinga. Napominje da je u školi sigurnost djece na prvom mjestu te da bi ona svakako trebala biti ispred automobila.

Žute linije rezerviranih mjesta bi na parkingu trebale osvanuti čim se vremenske prilike stabiliziraju. Na taj će način prvi dio parkinga biti za roditelje djece s ukupno 12 parkirnih mjesta, dok će na drugom dijelu parkirati isključivo djelatnici kojima će na raspolaganju biti 25 do 28 mjesta. Smatra da će se sve normalizirati kad se otvori parkiralište bolnice. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter