Roce: U Istri 20 godina zapostavljano gospodarstvo

Roce se predstavio kao kandidat za župana (C. B. GALIĆ)
Roce se predstavio kao kandidat za župana (C. B. GALIĆ)

"Gospodarska strategija u Istri kroz djelovanje sadašnjeg župana i tijela Istarske županije je bila usmjerena prema turizmu, dok su sve ostale privredne grane bile zapostavljane. Gospodarska strategija je loša i promašena", rekao je to predsjednik istarskog HDZ-a Marino Roce koji se danas predstavio novinarima kao kandidat svoje stranke za istarskog župana.

- Sve ove godine smo se trudili da se mjerodavni počnu brinuti o lukama, međutim od toga nije bilo ništa. Zato s pravom tvrdim da Istra nije imala kvalitetnu studiju gospodarskog razvoja, kaže Roce i naglašava da Istra treba uspostaviti jedan kvalitetan tranzitni promet povezujući more, željeznicu i cestu prema Rijeci te prema ostatku Hrvatske i Europi.

- Uz tu granu treba razvijati proizvodnju jer samo proizvodnja i industrija može dati nova radna mjesta. Dakako to sve daje i razvoj regije, a turizam valja čuvati i ojačati ga. Turizmu treba dati kvalitetniji standard i stalno ga jačati ne bi li se našli u situaciji u kojoj smo danas s gospodarstvom. Gospodarstvo je u Istri 20 godina zapostavljano. U Istri imamo 26 industrijskih zona koje su građene uz poticaj države. Niti jedna od tih zona nije dovršena do kraja jer Istarska županija nije imala strategiju. Da je toga bilo moglo se s tim državnim novcem sagraditi desetak kvalitetnih industrijskih zona s kompletnom infrastrukturom, a ne da danas imamo 26 takvih zona polovnih i nedovršenih. Takva gradnja je bila od interesa pojedinim općinskim načelnicima, da bi kopao jedan bagerista, istaknuo je Roce.

Govoreći o svojoj kandidaturi za župana, Roce je istaknuo da on neće šest mjeseci prije izbora glumiti župana kako to čine njegovi protukandidati.

- Cirkusiranje po Istri je prava riječ za ovo što se dešava u našim gradovima prije same predizborne kampanje. Mislim da bi ti kandidati, da postanu župani, na isti način vodili županiju. U županiji se radilo mnogo, ali je malo toga učinjeno. No, nešto je ipak dobro napravljeno. Postignut je razvoj u ruralnom dijelu što svakako valja pohvaliti, no proizvodnja u tom sektoru kaska. Gospodarstvo i razvoj prerađivačke industrije je ključ uspjeha za Istru, rekao je Roce. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter