Rješenje za selektivno prikupljanje otpada u Kršanu

Vijeće Kršana
Vijeće Kršana

U 2015. godini trgovačko društvo 1. MAJ d.o.o. Labin ne samo da je poslovalo pozitivno nego je po prvi put ostvarilo dobit u iznosu od 1.6 milijuna kuna, a ukupni prihod zabilježilo iznosu od 25.8 milijuna kuna. Izdvojio je to direktor Društva Alen Golja na jučerašnjoj sjednici Vijeća Općine Kršan, obrazlažući opsežno izvješće o poslovanju tvrtke tijekom prošle godine. S obzirom na dobar poslovni rezultat iskoristili su priliku i u suradnji s revizijom sredili bilancu društva, tako je porasla amortizacija za 1,6 milijuna kuna a najviše se odnosi na investiciju za deponiju Cere. U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša, kupljeno je komunalno vozilo, mobilno reciklažno dvorište za Grad Labin i program čipiranja za sve posude. I upravo od ovog mjeseca kreće prvi probni obračun po volumenu prikupljenog otpada. Kad se formira Vlada RH i svi pravilnici budu donijeti, a to će biti uskoro nada se Golja, tada će krenuti naplata prema volumenu, a mi smo spremni za čitavu Labinštinu.

Rad na povećanju radnih procesa

- Potpisan je relativno velik broj sporazuma za obročnu otplatu za one građane koji nisu mogli redovito plaćati uslugu, kako bi izbjegli skupe ovrhe, koje dodatno opterećuju i tvrtku i građane, a sama naplata preko ovrhe je spora, jer sve se oteže u nedogled, rekao je Golja.

- Pojačano se provodi edukcija zaposlenih, povećava efikasnost radnih procesa, i stvara bolji uvid u raspodjelu troškova. Komunalna djelatnost svakim se danom gura na otvoreno tržište, pogrebna djelatnost nije više komunalna, mi smo među prvima koji imamo sve dozvole potrebne za obavljanje pogrebničke djelatnosti. I gospodarenje otpadom, također se liberalizira prema tržištu. Od svih aktivnosti održavanja zelenih površina, već dosta prihoda ostvarujemo po tržišnim principima, jer se sve radi da ne opterećujemo građane s dodatnim troškovima, pa se ne povisuje cijena ni po jednom pitanju, rekao je Golja.

Svoje obrazlaganje izvješća direktor Golja zaključio je riječima,  da otpada koji se selektira sve je više, Grad Labin ga prema posljednjim pokazateljima bilježi preko 20 posto, kad se sastavi Vlada i otvore svi fondovi pa objave javni natječaji, mi imamo spremnu projekciju i za Općinu Kršan i vjerujemo da ćemo i vas u 2017.-oj godini opremiti i sa zelenim otocima i da će selektiranje krenuti u puno većem obimu nego što je danas, ustvrdio je Golja.

Neće ponavljati greške iz Labina

U raspravi koja je uslijedila nakon što je izvješće o poslovanju tvrtke 1. MAJ d.o.o. Labin obrazložio direktor Alen Golja, vijećnik  Zdravko Vidak (HDZ) pitao je za točan broj zelenih otoka, jer su Grad Labin, Raša i Pićan opskrbljeni,  a ostale su još dvije općine Sveta Nedjelja  i Kršan.

- Za sada jesu ostale još dvije spomenute općine, i tu imamo pet ili šest zelenih otoka, a mi smo ustanovili da u odnosu na Labin, Pićan ili Rašu, Kršan nije dobro opremljen sa zelenim otocima. Možemo reći da nije zadovoljavajuće stanje ni po količini prikupljenog selektiranog otpada. No sve to sada i nije tako loše s jedne strane, neslužbeno, najvjerojatnije će se promijeniti omjer financiranja iz Fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, koji bi navodno, trebao sa 60 posto financirati takvu nabavku, umjesto dosadašnjih 40 . To je za Općinu velika prednost jer će 20 posto novca manje potrošiti. A drugo, sve greške u koracima koje smo iskusili na području Labina od 2008.-e, nećemo  ponavljati u Kršanu, već ćemo odmah uvesti ono najbolje, što se pokazalo na primjeru Grada Labina. Mišljenja smo da se odustane od zelenih otoka i da odmah postavimo žute kante,  i eventualno s vrećicama za papir i staklo. Iako je sada Općina Kršan malo zaostala po pitanju kanti i zelenih otoka, to će se vrlo brzo nadoknaditi, a i izbjeći ćemo sve one boljke koje smo imali na području Labina, pojasnio je Golja. (Katarina ŠOŠTARIĆ PERKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter