Rin Tin Tin gradi novi vrtić i jaslice

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Gradonačelnik Boris Miletić u proteklih je mjesec dana usvojio 34 akta, a od novih odluka valja izdvojiti onu o oslobađanju plaćanja komunalnog doprinosa predškolske ustanove na talijanskom jeziku Rin Tin Tin, čime je zapravo dano zeleno svijetlo za početak izgradnje novog dječjeg vrtića u Puli. Rin Tin Tin je, kako piše u odluci, investitor u projektu izgradnje novog objekta javne i društvene namjene, odnosno novog dječjeg vrtića i jaslica s pratećim prostorijama, za što je već izrađen glavni projekt u veljači ove godine te je već izdana i građevinska dozvola. Grad Pula, zbog ove je investicije, u potpunosti oslobodio ustanovu plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od gotovo 193 tisuće kuna.

Zemljište u Šijani

Kako saznajemo od ravnateljice Tamare Brussich, vrtić i jaslice trebali bi se graditi u Šijani, na trenutno zelenoj površini preko puta POS-ovih stanova u Ulici Jurja Žakna.

- Sa 30. lipnjem ove godine kompletirali smo svu potrebnu dokumentaciju i javili se na natječaj za europski fond za regionalni razvoj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Zapravo je to priprema zaliha za infrastrukturne projekte jedinica lokalne samouprave. Također, prije dvije godine započeli smo tražiti i odgovarajuće zemljište na kojem bi bila dopuštena i moguća gradnja, prema prostornim planovima, za takvu vrstu objekta. Našli smo ga upravo u Šijani, a pritom moram reći da nas je gradonačelnik u svemu podupirao pa nam je tako i za to zemljište dao pravo građenja, istaknula je Brussich i zahvalila gradonačelniku na podršci i promptnim odlukama, među kojima je i ona o oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa te o izradi studije izvodljivosti koju je Grad financirao sa 40 tisuća kuna, a koja je bila nužna za prijavu na EU-natječaj.

Kako pojašnjava, u novom objektu smjestili bi četiri odgojne skupine za ukupno stotinjak djece te prateće prostore prema pedagoškim standardima. Djeca iz tri vrtićke skupine po 25 djece, bila bi zapravo premještena iz sadašnjih prostora u stambenim zgradama.

Kiosk manje na Giardinima

- Rješenjem o uporabi svi su ti prostori zadovoljavali minimalne tehničke uvjete, ali nisu imali, primjerice, dvorište. Željeli smo da sva djeca imaju podjednake uvjete, a sada će imati i dvorište i više mjesta. Jedna jaslička skupina bit će nova za oko 15 djece. U tom će objektu biti i razdjelna kuhinja, polivalentni prostor, blagovaonica te kupaonica, sanitarni čvorovi, garderobe i druge prostorije za osoblje, rekla je ravnateljica Brussich.

Kaže da je Talijanska unija financirala izradu projektne dokumentacije s 29 tisuća eura, a ukupna vrijednost investicija procijenjena je na 1,8 milijuna eura u što ulazi i potrebno opremanje, kao i uređenje vrta koje ne bi trebalo biti klasično dječje igralište, već vrt u kojem bi djeca, na posađenim stablima i voćkama, pratila promjene godišnjih doba i, općenito, rasla i igrala se u prirodi. Od ukupnog iznosa, iz EU-fonda dobit će 85 posto bespovratnih sredstava, dok će 15 posto investicije financirati Grad Pula.

Među usvojenim aktima nalazi se i o onaj o planu rasporeda kioska po Puli, u kojoj je gradonačelnik ukinuo lokaciju na Giardinima, a dozvolio novu lokaciju u Rakovčevoj ulici. Usto je donesena i odluka o smanjenju jedinične cijene učešća investitora u troškovima izgradnje parkirališta. Tako je s dosadašnjih 50 tisuća kuna cijena učešća smanjena na 30 tisuća kuna, dok je u obuhvatu Prostorno urbanističkog plana Stari Grad cijena s 30 tisuća kuna smanjena na deset tisuća kuna.

Među usvojenim odlukama u proteklom razdoblju veliki ih se broj već našao i na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća gdje su i usvojene, poput poslovanja gradskih poduzeća u prošloj godini, prostornog plana Ribarska koliba, ili, pak, kandidature Pule za europsku prijestolnicu kulture. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter