Riblje ulje iz Mirne ponovno završilo u moru

Osim što ružno izgleda, riblje ulje uz obalu Rovinja i poprilično smrdi (Mate ĆURIĆ)
Osim što ružno izgleda, riblje ulje uz obalu Rovinja i poprilično smrdi (Mate ĆURIĆ)

I vrapci na grani, poglavito rovinjski, znaju da svako malo Tvornica ribljih konzervi Mirna, s obzirom na to da nema pročistač, u more ispušta riblje ulje. Ispusne nakupine stvaraju na površini mora bijele, krpaste oblake i doista ružno nagrđuju priobalje.

Osim izgleda i smrada, bijela i gusta masa smeta vlasnicima brodova koji muku muče sa skidanjem iste s konopa za privez brodica kao i samih plovila. Nerijetko, bijele su nakupine i mete fotografa, koji o svojim otkrićima, putem raznih portala pričaju priču o čistom Jadranu. K tomu svemu i plivači su ugroženi, jer iako nakupina nije štetna za ljude, valja imati hrabrosti zaplivati u njenoj blizini.

Mirna nema pročistač

Dakle, fotografija snimljena u četvrtak samo jedna u nizu snimljenih ove sezone. Sada je na potezu Mirna, ispred koje se upravo izvode radovi na izgradnji novog pročistača koji bi trebao obuhvatiti otpadne vode sjevernog dijela grada i starogradske jezgre i za čiju je gradnju Odvodnja Rovinj pribavila većinu sredstva iz EU fonda. Nije li vrijeme i da se Mirna uključi sa svoje strane i izgradi pročistač  pitali smo jučer jedinu nam dostupnu osobu- direktora Odvodnje Marka Paliagu.

- Tvornici je više puta naloženo da ugradi pročistač. Također, u više navrata i kontakata Grad i Odvodnja predlagali su i tražili ugradnju pročistača za predtretman otpadnih voda koje se direktno ispuštaju u more i zagađuju ga. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter