Rekonstruira se državna cesta od Buzeta do Požana

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Jesen na sjeveru Istre protječe u znaku cestogradnje; započela je rekonstrukcija državne ceste od Buzeta do graničnog prijelaza Požane. Investitor su Hrvatske ceste, ugovorena vrijednost radova je 30,9 milijuna kuna bez PDV-a, a radove izvodi zajednica ponuditelja - GP Krk i Strabag iz Zagreba.

U sklopu izvanrednog održavanja državne ceste D201, rekonstruirat će se 6,9 kilometara duga dionica od Buzeta do Požana, od novog kružnog raskrižja kod Autobusne stanice u Buzetu do granične crte sa Slovenijom, još kilometar nakon graničnog prijelaza na Požanama. Grade se i dva nova rotora, kod Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" te kod Stanice za tehnički pregled, kao i novo raskrižje, odnosno uređen ulaz u poduzetničku zonu Mažinjica.

Godinu dana birokratskih zapreka

Rekonstrukcija obuhvaća korekciju trase postojeće ceste s ispravljanjem horizontalnih i vertikalnih elemenata, izradu nove kolničke konstrukcije, uređenje svih križanja u skladu s novoprojektiranim rješenjima, izgradnju pješačkih staza na mjestima gdje je to sigurnosno opravdano, izgradnju autobusnih stajališta, te uređenje sustava oborinske odvodnje.

- Rekonstrukcija državne ceste od Buzeta do graničnog prijelaza Požane, zasigurno će povećati sigurnost prometovanja i omogućiti kvalitetniju i sigurniju prometnu komunikaciju, izjavio je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Edo Kos.

Zadovoljstvo što su nakon godinu dana administrativnih barijera, napokon započeli radovi na rekonstrukciji ceste od Buzeta do Požana, izrazio je i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

- Zadovoljan sam što će se izvoditi u razdoblju kada je intenzitet prometa na tom tranzitnom pravcu smanjen te će poteškoće biti manje nego da se to radilo u nekom drugom dobu godine, izjavio je Žulić. Naglasio je također da se očekuje da bi radovi trebali biti gotovi u ugovorenom roku, u ožujku iduće godine te da će cesta biti spremna za narednu turističku sezonu.

Najvažnija investicija za Buzeštinu

- Definitivno je, što se tiče dijela zapadne Buzeštine, ovo najveća i najvažnija investicija, a dobro je i to što ćemo na taj način možda uspjeti potaknuti i to da slovenski susjedi s druge strane granice nastave rekonstrukciju ceste te da se u cijelosti omogući teretni promet preko Sočerge koji je slovenska strana ograničila i dozvolila samo za kamione do 7,5 tona ukupne nosivosti. Omogućile bi se time i određene uštede u našem gospodarstvu, a i mali poduzetnici bi postali konkurentniji i lakše pronalazili posao s druge strane granice, istaknuo je Žulić.

Tijekom radova, rekao je Žulić, cesta će biti otvorena za promet, izuzev kada se bude postavljao završni sloj asfalta, radi se o dan, dva, tri, zatvaranja na određenoj dionici.

- S obzirom da prometnica prolazi poduzetničkom zonom Mažinjica, organizirat ćemo sastanak s poduzetnicima i s mještanima kada dobijemo od izvođača dinamiku izvođenja radova, da se izbjegnu problemi koji se daju izbjeći, najavio je Žulić.

- Izuzetno mi je drago što se sprema tender za javnu nabavu za rekonstrukciju ceste od Ročkog Polja do Lupoglava  tako da bi do kraja godine mogao biti potpisan ugovor o izvođenju radova što je također značajna investicija za ovaj kraj. No nećemo tu stati. Sa Hrvatskim cestama razgovarali smo i o sanaciji djela državne ceste koja prolazi kroz Buzet; od novog rotora kod Autobusne stanice prema Srnegli i nadam se da ćemo i tu naići na razumijevanje da se i taj dio sanira čime bi državne prometnice na buzetskom području bile u cijelosti rekonstruirane, zaključio je Žulić. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter