Reciklaža: Za pretovarne stanice u Istri 5,1 mil. €

Do kraja godine Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun trebao biti u probnom radu (D. MEMEDOVIĆ)
Do kraja godine Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun trebao biti u probnom radu (D. MEMEDOVIĆ)

Do kraja godine, kada s probnim radom kreće novi Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, građani bi itekako trebali imati naviku odvajati i selektirati otpad koji proizvode u svom domu.

Svatko bi već na kućnom pragu u zasebnim vrećicama trebao odvajati plastiku, papir, metal, staklo, a potom tako spremljen otpad ubaciti u kontejnere za selektivno prikupljanje. Bitno je znati da svako smeće nije smeće i da otpad sadrži mnoge korisne materijale poput plastike, metala, stakla koje je moguće reciklirati i iskoristiti za proizvodnju novih proizvoda, zbog čega otpad danas postaje vrijedna sirovina.

No, da bi to funkcioniralo, općine i gradovi odnosno njihove komunalne tvrtke dužne su na terenu osigurati infrastrukturu i dovoljan broj kanti za selektivno prikupljanje otpada koje će građanima biti na dohvat ruke.

Više se ne bi smjelo događati da zbog toga što im se zeleni otok nalazi na dvjestotinjak metara od kuće ili ga uopće nema, i dalje sve smeće završi u jednoj kanti, a tako nerazvrstano i na odlagalištu. Procjenjuje se da je upravo zbog takve prakse u zadnjih desetak godina na hrvatskim odlagalištima zakopano više od pet milijardi kuna vrijednih sirovina.

Ideja je da upravo Kaštijun postane centralno odlagalište za cijelu Istru i mjesto na koje će otpad stizati s istarskih pretovarnih stanica, kamo će se dovoziti već razvrstano u domovima. U planu je izgradnja šest pretovarnih stanica u Umagu, Buzetu, Pazinu, Labinu, Poreču i Rovinju, a nalazit će se na lokacijama današnjih odlagališta koja treba sanirati.

Ojdana Rajić Azinović iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pojašnjava da vrijednost predviđenih pretovarnih stanica iznosi 5,1 milijun eura.

Fond je u stopostotnom iznosu financirao izradu projektne dokumentacije, a s 80 posto pokrit će troškove izgradnje. Nedavno je počela izgradnja pretovarne stanice Donji Picudo u Umagu. U Fondu nam potvrđuju da su za početak radova spremni Poreč i Labin, Buzet je u fazi ishođenja građevinske dozvole, a Rovinj i Pazin izrađuju glavni projekt za buduće stanice. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter