Ravnopravna službena upotreba dvojezičnosti

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

U srijedu u pulskoj Komunalnoj palači predstavljen je zajednički projekt Europske unije i Vijeća Europe "Unaprjeđenje ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Europi" (SAMPLE) u kojem, uz još nekoliko gradova, sudjeluje i Grad Pula. Dosadašnji tijek projekta koji se provodi s ciljem usavršavanja i poboljšanja aktivnosti na području prava manjinskih skupina u Puli, na konferenciji za novinare predstavili su zamjenik pulskog gradonačelnika Fabrizio Radin te koordinatori projekta Klara Udovičić i Tihomir Brčina.

- Grad Pula prepoznao je projekt kao potrebu da se usavrše i poboljšaju aktivnosti na području prava manjinskih skupina u gradu. Projekt je počeo u veljači i trajat će 12 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta 20 tisuća eura, rekao je uvodno Radin.

Pojasnio je da je Pula dvojezični grad gdje se ravnopravno koristi hrvatski i talijanski jezik te je upotreba talijanskog jezika u postupcima koji se vode u gradskim upravnim tijelima, propisana Statutom Grada Pule. Svi bi djelatnici gradske uprave, rekao je Radin, trebali imati stupanj B2 poznavanja jezika, no taj uvjet nije zadovoljen.

- Ovim će se projektom stoga financirati dodatna edukacija talijanskog jezika za više od 30 gradskih djelatnika, a ciljana skupina su djelatnici koji u svom radu najviše komuniciraju sa strankama, rekao je Radin i dodao da se edukacija već održava u suradnji s društvom "Dante Alighieri" koje djeluje u sklopu Zajednice Talijana. Završetak edukacije očekuje se u srpnju.

Naglasio je da je, osim edukacije, važan dio projekta i činjenica da su u njega uključeni i drugi hrvatski gradovi, a to su Pakrac, Općine Kneževi vinogradi, Gračac i Bogdanovci te Grad Čakovec.  

Osim navedenog, kroz projekt će se provoditi niz aktivnosti - prevođenje i objava na hrvatskom i talijanskom jeziku javnih isprava i obrazaca koji se koriste u službene svrhe, postavljanje određenih broja dvojezičnih prometnih znakova (pilot projekt), prevođenje i postavljanje dvojezičnih natpisa i oznaka u uredima, polaganje ispita za sudskog tumača za talijanski jezik.

Nadalje, projektom će se informirati javnost o načinu na koji mogu ostvariti pravo na upotrebu talijanskog jezika u postupcima pred upravnim tijelima Grada Pule, a organizirat će se i dva seminara na temu prava pripadnika nacionalne manjine na ravnopravnu službenu uporabu jezika u cilju unaprjeđivanja ostvarivanja prava te seminar o pravima pripadnika ostalih nacionalnih manjina da bi ih upoznali s mogućnostima korištenja svojih prava u lokalnoj zajednici i u EU. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter