Ravnatelj škole prisvojio ovlasti koje mu ne pripadaju


Umaški gradonačelnik Vili Bassanese priopćenjem je reagirao na brojne napise u elektroničkim i tiskanim medijima u Hrvatskoj u kojima se posljednjih dana govori o uklanjanju murala akademskog slikara Mirona Milića sa zgrade Osnovne škole Marije i Line u Umagu.

Ističući kako Grad Umag od samog početka podržava i financijski podupire Indirekt festival, Bassanese kaže kako je o protivljenju Mate Vidovića ravnatelja OŠ Marije i Line prema naslikanom muralu saznao od Stribora Filića, jednog od organizatora Indirekta. Bassanese se s Filićem suglasio da je najbolje da autor murala napiše kratko pojašnjenje svoga djela, kako bi se izbjegle bilo kakve nedoumice i dvosmislenosti o sadržaju i porukama djela, te da zatim organizatori Indirekta održe konferenciju za novinare na tu temu.

Ravnatelj - sudac

O brisanju murala tada nije bilo ni pomisli i samo se zato izvršna vlast Grada Umaga nije ranije oglasila svojim priopćenjem o tom događaju. Nažalost, ravnatelj škole odlučio je samovoljno, bez konzultacija sa Školskim odborom kao tijelom upravljanja ustanovom, bez konzultacija s resornim pročelnikom, ili gradonačelnikom, prebojati naslikani mural i tako se staviti u ulogu glavnog likovnog kritičara i suca i po kratkom postupku presuditi umjetniku i njegovom djelu, što nikako ne odobravamo, kaže se u priopćenju, i naglašava: "Ovim činom ravnatelj je bacio ljagu na Grad Umag i sve njegove građane".

Nude Miliću drugu šansu

Od Školskog odbora će se tražiti da preispita cjelokupan slučaj, posebno činjenicu da si je ravnatelj samovlasno prisvojio ovlasti koje mu ne pripadaju, te da s tim u vezi poduzme odgovarajuće mjere. Da Indirekt Festival i Grad Umag ne bi ostali zakinuti za umjetnička djela Mirona Milića, organizatorima Indirekta i umjetniku Miliću nudi se drugo pogodno mjesto na kojemu bi oslikao jedno od svojih djela, a pri tom bi gradska uprava snosila sve troškove njegove realizacije, kaže na kraju priopćenja gradonačelnik Bassanese. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter