Rašpor i AFŽ: Herojska uloga žena u NOB-u

U Rašporu je obilježena 70. obljetnica konferencije AFŽ-a (G. ČALIĆ ŠVERKO)
U Rašporu je obilježena 70. obljetnica konferencije AFŽ-a (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Svi oni koji prijete da će ukinuti i rušiti zvijezde petokrake, da će zabraniti antifašističke skupove, neka znaju da im u podneblju Buzeštine, naše Istre to proći neće, jer Istra je u NOB-u dala 17.000 žrtava, jer je Istra drugačija i ostat će takva, poručio je predsjednik Udruge antifašista Buzeta Edo Jerman na svečanosti kojom je u Rašporu na Ćićariji obilježena 70. obljetnica Prve oblasne konferencije Antifašističke fronte žena za Istru.

Svečanost je održana pored spomen-obilježja na koje su uklesani stihovi "One su se borile, hodile i nosile".

Na antifašističkom skupu u organizaciji Saveza udruga antifašista Istarske županije i Udruge antifašista Buzeta, pod pokroviteljstvom Istarske županije i Općine Lanišće, živućim sudionicama Prve oblasne konferencije AFŽ-a za Istru koje su se odazvale pozivu organizatora uručene su prigodne plakete. Danas je još 66 živih sudionica konferencije, a u Rašpor ih je stiglo petnaestak.

- Prva oblasna konferencija AFŽ-a za Istru, održana 22. i 23. srpnja 1944. godine u šumi Gozdac, pored sela Rašpor na Krasu, bez sumnje bila je najmasovnija borbena smotra održana za vrijeme NOR-a u Istri i cijeloj Hrvatskoj. Na konferenciju je pristiglo oko 3.000 sudionika, među njima i 1.500 žena. Ta velebna smotra istarskih žena dokazala je herojsku ulogu žena u ratu, bez kojih NOB ne bi uspio, ali je i postavila temelje na kojima se i dalje gradila ravnopravnost istarskih žena u društvu, istaknula je predsjednica buzetskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Silvana Pavletić.

Svoj govor započela je stihovima Ante Drndića "Istarska žena", upravo onima koje su, tada u izvedbi Ane Čalić iz družine "Otokar Keršovani", slušali i sudionici Prve oblasne konferencije prije 70 godina.

Ubrzo nakon održavanja konferencije neprijatelj je spalio šest kraških sela; Račju Vas, Rašpor, Trstenik, Klenovšćak, Dane i Vodice podsjetio je laniški načelnik Neven Mikac.

- Ostala su porušena i popaljena sela, narod se suočio s velikom neimaštinom, a teške materijalne prilike natjerale su mnoge da egzistenciju potraže negdje drugdje. Kras postaje depopulacijska zona, a to je i danas, istaknuo je Mikac. Dodao je da se moglo učiniti više na očuvanju života na Ćićariji te rekao da je narod Krasa u ratnim vremenima dao sve, a zauzvrat dobio malo. Svoj je govor zaključio riječima da je danas imperativ održati život na krajnjem sjeveru Poluotoka.

Potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske te predsjednik županijskog Saveza udruga antifašista Tomislav Ravnić govorio je o hrabrosti žena sudionica Prve oblasne konferencija AFŽ-a. U to vrijeme u Istri je, rekao je, bio stacioniran 97. armijski njemački korpus sa 88.000 neprijateljskih vojnika, do zuba naoružanih, a pod njegovom je nadležnošću bilo još 42.000 drugih soldata. Čak je stotinjak neprijateljskih garnizona bilo umreženo na čitavom istarskom području.

- U tim okolnostima te su se žene probijale i došle u Rašpor. Stoga smo im izuzetno zahvalni na odvažnosti i odlučnosti i svemu što su dale za nacionalnu i socijalnu slobodu, poručio je Ravnić.

U Rašporu je govorio i izaslanik župana, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Milan Antolović. Zahvalio je sudionicama oblasne konferencije na svemu što su učinile, kako je rekao, "da bi mi danas predikali svoj materinji jezik i ponosili se svojom poviješću".

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su limena glazba GD Sokol Buzet, vokalna skupina Vetta iz Vrha, Lora Pavletić, pjesnikinja Marija Ribarić i glazbenik Damir Ugrin, a svečanost je nastavljena zajedničkim druženjem uz domjenak. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter