Raskoš i bogatstvo pokreta u ljepoti plesa

19. Plesni susret Istre u Pazinu (D. TUMPIĆ)
19. Plesni susret Istre u Pazinu (D. TUMPIĆ)

U velikoj koncertnoj dvorani pazinskog Spomen doma po 19. put za redom održana je revija modernog plesa mladih, Plesni susret Istre. Od 1995., kada je održana prva Revija modernog plesa, koja je 2007. promijenila naziv u Plesni susret Istre na pozornici Spomen doma svoju je plesnu kreativnost pokazalo više od 10 tisuća mladih plesačica i plesača iz raznih krajeva Istre.

Na ovogodišnjem je susretu 51 novu koreografiju predstavilo gotovo 400 izvođača iz 13 istarskih gradova i općina. Mnogima od njih upravo je Plesni susret Istre u Pazinu kruna cjelogodišnjeg truda, nagrada za mjesece uložene u naporno uvježbavanje i usavršavanje osmišljenih koreografija. Kao svake i ove je godine natjecanje pratio stručni ocjenjivački sud, a to su bile Desanka Virant i Vesna Mimica, cijenjene hrvatske koreografkinje i plesne pedagoginje.

Pred njima su mladi plesači okupljeni u tri, zapravo četiri kategorije, naime potkategorije u prvoj "B" kategoriji, čine učenici petog i šestog, te sedmog i osmog razreda, predstavili svoje plesno umijeće. U "B" kategoriji osnovaca natjecalo se ukupno 26 skupina. Najuspješnija u "B1" kategoriji, učenika petih i šestih razreda, bila je porečka skupina "Mot 08/storme one", drugo je mjesto osvojila pulska skupina "Sense&dance", a treći su bili "MVM/Angel" iz Buzeta.

U "B2" kategoriji, učenika sedmih i osmih razreda, najbolje ocjene dobila je skupina "Saltatrix juniors" iz Pule, drugo su mjesto podijelile porečke skupine "Mot 08/magica 7 one" i "DND/Think pink", a treće su mjesto također zauzele porečnke i to skupina "Mot 08/ magic 7 two". U kategoriji srednjoškolaca natjecalo se 13 skupina, a najuspješnija je bila skupina "USB/Ars" iz Poreča, druga je bila skupina "Cool step 3+4" iz Pule, a treća "DND/Venym" iz Fažane. U kategoriji "Show dance" nastupilo je 12 skupina, a po ocjeni Desanke Virant i Vesne Mimice najbolje je plesala skupina "USB" iz Preča, drugo mjesto propalo je skupini "Saltatrix" iz Pule iz koje dolazi i trećeplasirana skupina "Cool step".

Dodijeljena je i jedna posebna nagrada, a ona je pripala breakersima skupine "Saltatrix" iz Pule. Nagrade su ono što diže uzbuđenje na Plesnom susretu Istre, ali i motiviraju mlade plesače. Zato svake godine u Pazin dolaze sve bolji i bolji plesači sa sve maštovitijim koreografijama, dakako ne treba izostaviti ni trud oko izrade kostima, a sve to nastupima plesnih skupima, pa i cijelom događaju daje poseban ugođaj. Stoga svi koji su nastupili na 19. Plesnom susretu Istre u Pazinu mogu biti zadovoljni svojim nastupima, jer su prikazali zavidnu razinu modernog plesa u Istri, a nagrađeni su ostalima ipak pokazali da uvijek ima prostora za usavršavanje koreografija, stoga svima ovo može biti dobro iskustvo. Organizator plesnog susreta Istre, koji iduće godine obilježava 20. obljetnicu je Pučko otvoreno učilišta Pazin, kojem kroz ova gotovo dva desetljeća organizacije susreta mladih plesača, pripada velika zasluga na afirmaciji i promidžbi modernog plesa u Istri. (M. RIMANIĆ, snimio D. TUMPIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter