Raduje me legalizacija, ali previše se odugovlači

Alessandro i Minja i dalje ne odustaju u borbi da se ulje kanabisa legalizira (N. LAZAREVIĆ)
Alessandro i Minja i dalje ne odustaju u borbi da se ulje kanabisa legalizira (N. LAZAREVIĆ)

Najave da bi do kraja godine medicinska marihuana mogla postati legalna, odnosno da se u Hrvatskoj legalizira primjena marihuane u medicinske svrhe, s veseljem je dočekala 41- godišnja Minja Vuksan Dobran iz Šišana koja se već punih 11 godina bori s multiplom sklerozom.

S Minjom smo razgovarali i krajem prošle godine kada je javno apelirala na sve nadležne institucije da joj pod hitno omoguće ulje kanabisa na recept, prozvavši i ministra zdravlja neka joj "prestane braniti da se bori za vlastiti život". 

Minjina priča stigla do Nizozemske

U medije je procurila priča nakon što je Minjin suprug Alessandro sam zasadio devet stabljika marihuane kako bi joj pomogao u liječenju. Ubrzo im je na vrata stigla policija, a Alessandro je zaradio i kaznenu prijavu. Samo nekoliko dana nakon što nam je ispričala zbog čega se zalaže za korištenje ulja u medicinske svrhe, na kućnom pragu Minju je dočekalo iznenađenje.

- Nisam mogla vjerovati kada sam otvorila paket. Specijalizirana tvrtka za proizvodnju ulja kanabisa iz Nizozemske na kućnu mi je adresu dostavila ulje sa svim deklaracijama, priča nam Minja kojoj je ta "pošiljka" trajala mjesec dana. To ju je oduševilo jer, kaže, njena je borba očito nekoga potaknula da reagira i da joj pomogne.

- Nakon deset dana sam prohodala. Živnula sam, nisam imala grčeve ni gušenja i osjećala sam se kao sasvim "obična ", zdrava osoba. Najnormalnije sam radila sve kućanske poslove, kopala vrt, brinula o djeci. Osjećala sam se kao i prije nego što sam oboljela.  Doza je trajala kratko i nakon što sam prestala koristiti ulje, tegobe su se vratile, kaže Minja koja sada već osjeća da joj se stanje rapidno pogoršava.

Što se čeka?

Iako je raduju najave da bi se ulje kanabisa ipak moglo legalno koristiti, a možda i izdavati na recept, nije joj jasno zbog čega se s time toliko odugovlači.

- Što se čeka, zašto kraj godine? Imam poznanicu koja ima karcinom u terminalnoj fazi i teško da će ona dočekati najavljenu legalizaciju. I meni je svakim danom sve gore, a doza koja se može kupiti u inozemstvu traje tri mjeseca i košta oko 300 eura. Ni suprug ni ja ne radimo i nemamo nikakvih primanja. Suprug je povrijedio kralješnicu na bivšem poslu, bio na bolovanju a nakon toga je dobio otkaz. Računi su nam blokirani  i preživljavamo od pomoći dobrih ljudi, kaže Minja i dodaje:

- Već sama potreba da trebamo moliti za legalizaciju lijeka, ponavljam lijeka, ostavlja gorak okus u ustima. Do kraja godine koliko nas može umrijeti, možda 500, tisuću….? Što je to na stotine tisuća bolesnih i umirućih, tek kap u moru- manje troška za državu, manje nezaposlenih u statistikama.

Kako nema novaca da kupi ulje kanabisa, bila je primorana sama se aktivirati pa je sa suprugom na društvenim mrežama detaljno opisala kroz što sve prolazi.

- Pokušavamo prikupiti sredstva za novu dozu. Našli smo lijek koji je provjeren, našli smo način kako ga dopremiti, a sada nam treba novac da ga kupim, kaže Minja kojoj se sve više javljaju ljudi sa sličnim problemima .

U međuvremenu je protiv njenog supruga podignuta i optužnica jer je posadio stabljike marihuane koje su u sebi sadržavale više od 0,3 posto THC-a. Prijeti mu kazna od šest mjeseci zatvora, odnosno uvjetno odsluženje kazne ukoliko u roku od godine dana ne ponovi isto kazneno djelo. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter