Radovi će na rovinjskom Domu za starije započeti u prvoj polovici veljače

Vizualizacija budeće  dogradnje Doma za odrasle Domenico Pergolis
Vizualizacija budeće dogradnje Doma za odrasle Domenico Pergolis

Nakon što je u kolovozu prošle godine, u dvorištu Doma za odrasle "Domenico Pergolis" u Rovinju svečano potpisan ugovor o financiranju obnove i rekonstrukcije četiri istarska doma za starije osobe vrijedan 22 milijuna kuna, od kojih je najveći dio novca, 15 milijuna kuna namijenjeno rovinjskom Pergolisu, te nakon što je višekratno najavljivano da njegova dogradnja starta na jesen (a da se na terenu ništa ne događa) investitore, nadležne u Gradu i Županiji, pitali smo gdje je, i da li je negdje "zapelo". 

Dogradnja nove zgrade na tri etaže

Međutim, kako doznajemo iz odgovora Županije, problema nema jer proveden postupak javne nabave za izvođača radova - NEXE gradnja d.o.o. iz Našica i Elektrocenter Petek d.o.o. iz Ivanić Grada, pa sad predstoji i dobivanje suglasnosti i na ugovor o nadogradnji od Skupštine Istarske županije.Također, u pisanom odgovoru iz kabineta župana, a kojeg potpisuje viša stručna suradnica za odnose s javnošću i protokol Lorna Zimolo, stoji i da se ispunjavanje svih pravno formalnih uvjeta uvođenje u posao izvođača očekuje u prvoj polovici veljače. 

Konkretno, dogradnja Doma Domenico Pergolis obuhvaća novu zgradu sa suterenom, prizemljem te prvim i drugim katom - prostorima koji će moći prihvatiti četrdesetak novih korisnika. Vijest je također, da će se u novim prostorima moći smjestiti i osobe od Alzheimerove demencije, kao i da će biti izgrađen dnevni boravak namijenjen domskim korisnicima, ali i tzv. vanjskim vremešnijim Rovinjcima, građanima zlatne generacije. 

Dakle, dogradnjom se u suterenu osigurava prostor dnevnog boravka za 24 korisnika, dok će u prizemlju novi dom pronaći dvanaest stalnih i pokretnih osoba. Što se tiče prvog kata on je rezerviran za sedamnaest nepokretnih osoba, dok će drugi kat biti uređen za osobe s Alzheimerovoim demencijomi drugim demencijama te će raspolagat s osam jednokrevetnih, jednom dvokrevetnom sobom kao i jednim dvokrevetnim apartmanom, a odjel će raspolagat i dnevnim boravkom, čajnom kuhinjom, prostorima za radnu i fizikalnu terapiju, sobom za medicinske sestre i spremištem. 

Investicija od oko 30 milijuna kuna

Što se pak tiče dnevnog centra predviđen je prostor za dnevni boravak, a kojeg do sada Pergolis nije imao, te njegovo povezivanje s prostorom polivalentne dvorane, dva prostora za dnevni odmor, garderobu, sanitarni čvor kao i prostor savjetovališta, čajne kuhinje i spremišta. Odjel za korisnike u prizemlju raspolagat će s osam jednokrevetnih soba, jednom dvokrevetnom i jednim dvokrevetnim apartmanom, a svaka će soba imati i zasebnu kupaonicu. U sklopu ovog odjela, također, nalazit će se i dnevnim boravak sa čajnom kuhinjom, prostor za radnu terapiju, soba socijalnog radnika i spremišta. 

Dogradnja Doma zauzet će oko dvije tisuće četvornih metara, za što su Županija i Grad Rovinj, i to sklapanjem sporazuma, i u omjeru jedan na jedan osigurali trideset milijuna kuna u periodu financiranja od tri godine. Tim će se novcem, za smještaj sveukupno 41 korisnika proširiti i opremiti jedan od najatraktivnijih domova za odrasle u Istri, i za kojeg su liste čekanja na smještaj iz godine u godinu sve duže. Recimo i to da se listi danas nalazi više od petstotinjak zahtjeva, a da je rok čekanja/smještaja dug oko pet godina. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter