Radom na crno živi više od 300.000 blokiranih

Blokirane sustav nije zaštitio od grabežljivih banaka i odvjetnika
Blokirane sustav nije zaštitio od grabežljivih banaka i odvjetnika

Nedavno je objavljena vijest da su banke spremne otpisati dugove za 150 tisuća građana s dugovima do 10 tisuća kuna. Međutim, takva najava nije izazvala oduševljene u udruzi Blokirani. Predsjednica udruge, Puljanka Miriam Kervatin drži da je ponovno riječ o još jednom "probnom balonu" iza kojeg nitko ne stoji, a da smo takvo što vidjeli za Božić kada je ministar Linić najavio otpis duga građanima od čega nije bilo a ma baš ništa. Dodaje kako čeka da iza takvog prijedloga stane Vlada ili ministar financija te da će tada moći detaljnije komentirati. Zaključuje da nije jasno hoće li u ovih deset tisuća kuna biti uračunata glavnica ili je to ono okamatareno kroz ozakonjeno kamatarenje te da u udruzi nisu protiv vraćanja dugova, već protiv legalizirane pljačke po kojoj je zbog rasta kamata dug nemoguće vratiti.

Podsjećamo da su mediji prenijeli kako su neke banke, navodno, načelno pristale otpisati dug ako će taj otpis moći prikazati kao trošak te da sada s Vladom još dogovaraju kriterije. Zoran Bohaček, predsjednik Hrvatske udruge banaka je izjavio kako bi vjerojatno bilo bolje da nema neke granice jer ionako će se svaki slučaj morati individualno razmotriti. Drži da je sigurno da za one najugroženije može doći i do potpunog otpisa, dok se za one koji imaju prihode može dogovoriti da se dio otpiše, a dio podmiri u nekakvom roku. U međuvremenu, dok se ne konkretiziraju najave o otpisu duga ostaje masa građana, njih više od 300.000, kojima je blokiran račun.

Kako žive u takvim uvjetima pokušali smo doznati razgovarajući s nekolicinom njih. Jedna Puljanka nam je prepričala kako joj je banka povećala ratu kredita na 4.200 kuna, a plaća joj je smanjena na 4.500 kuna, zbog lošeg poslovanja tvrtke u kojoj radi. Kako nije bila u mogućnosti izvršavati svoje financijske obveze račun joj je blokiran po svim obvezama koje su joj došle na naplatu.

- Zvali su me sa svih strana i tražili da platim. Odgovorila sam im da nemam od kuda te da idu u ovrhu mog računa jer im nemam od kuda platiti. Niti nisam provjerila tko sve ovršuje moj račun jer za tu me informaciju Fina traži 300 kuna, a ja taj novac nemam. Godinama se ne koristim tekućim, niti plaćom. Jednostavno, moj se život sveo na to da radim kako bi se moji vjerovnici mogli naplatiti iz čitave plaće, a živim od pomoći moje majke i rada na crno, rekla nam je naša sugovornica . Upitana zašto nije otvorila zaštićeni račun odgovorila je da se u tom slučaju banka ne bi namirila za čitavu ratu kredita te da bi joj onda uzela stan. (NAPISAO Paulo GREGOROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter