Radojčić: Dio Muzila u gosp.-društvenoj funkciji

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

U Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županjskoj komori Pula udruga Zelena Istra i zadruga Praksa u utorak su predstavili projekt "Muzil Starter", koji su aplicirali Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u okviru programa "Projekti 100”. Projekt Muzil Starter ima za cilj integraciju područja poluotoka Muzil u urbani sustav Pule, korištenje prostornih resursa na poluotoku Muzil za razvoj lokalnog poduzetništva i općeg društvenog standarda u gradu, te uspostavljanje održivog modela upravljanja i održavanja Muzila. Ovakvim prijedlogom traži se privremeno korištenje dijela Muzila, odnosno objekata u zoni Regrutni centar, za poslovnu i društvenu namjenu.

DUUDI nema sluha za zahtjev Grada?

Predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić otkrila je da su u siječnju na sastanku u DUUDI-ju dobili neslužbenu podršku svom projektu, te stoga kreću u izradu prostornih i ekonomskih mogućnosti privremenog korištenja zone Regrutnog centra. Pritom je istaknula da joj se čini da DUUDI nema sluha za želju Grada Pule da mu se ustupi vlasništvo nad Muzilom.

- U sljedeća tri mjeseca izradit će se analize, te primati mišljenja i prijedlozi kako bi se projekt poboljšao i prezentirao u cijelosti u lipnju. Odlučili smo se za rješenje privremenog korištenja, što je solomonsko rješenje jer je Muzil jako velik i za realizaciju projekata predviđenih prostornim planovima proći će još jako puno godina. U međuvremenu je moguća devastacija prostora a ovime se to sprječava jer se zgrade odmah, ili uz mala ulaganja, mogu staviti u funkciju. Ovo je svojevrsni izlaz iz pat situacije, zaštita prostora i njegovo stavljanje u funkciju lokalne zajednice. Naš prijedlog je da se zgrade dodijele za kreativni sektor i socijalno poduzetništvo, te stvori poticajno okruženje za poslovne ideje, rekla je Radojčić, istaknuvši da će model ovisiti i o političkoj podršci jer postoji niz birokratskih prepreka koje ga mogu zakočiti.

Upravitelj zadruge Praksa dipl.ing.arh. Emil Jurcan predstavio je analizu prostornih mogućnosti istaknuvši da njihov prijedlog ne traži korištenje cijelog područja poluotoka već samo zone Regrutnog centra, površine oko 2 hektara, odnosno devet objekata gdje bi se koristilo 20 tisuća kvadrata. Usto je otkrio da će Vojni muzej Zagreb utvrdu Maria Luisa prenamijeniti u Pomorski muzej te je taj projekt već debelo napredovao.

Privremeno korištenje bez najamnine

- U objektima bi se razvijale gospodarsko-društvene aktivnosti. Predložili smo dva modela. Prvi je davanje nekretnina na privremeno korištenje bez najamnine pri čemu bi korisnici sami priveli prostor namjeni. Drugi model je da država privede objekte namjeni te ih iznajme. Izračunali smo da je iskoristiva kvadratura objekata dostatna za zapošljavanje 750 radnika, a sveukupno bi ta zona zauzela svega 12 posto poluotoka, poručio je Jurcan.

Direktor tvrtke Inoviraj.com dipl.ekon. Bojan Bajić prezentirao je u nastavku način financiranja kreativnih inkubatora i šire učinke inovacijske infrastrukture s primjerima dobre prakse, posebno istaknuvši da je program Muzil Startera u skladu sa Strategijom gospodarskog razvoja Grada Pule i uključuje razvoj poduzetničke infrastrukture i uključivanje sveučilišne zajednice, dok je mr.sc. Nives Miošić, voditeljica Istraživačkog centra GONG-a održala prezentaciju Podrška i komplementarne aktivnosti. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter