Radnike nakon poligrafa propituje inspekcija rada

Andrej Alilović, izvršni direktor tvrtke Valipile
Andrej Alilović, izvršni direktor tvrtke Valipile

"Do sada nismo dobili nijednu pritužbu radnika i sindikata tvrtke Valipile iz Svetog Petra u Šumi. No, slijedom novinskih napisa da ih je poslodavac izložio testiranju na poligraf, u tvrtku smo uputili inspekciju rada koja će utvrditi što se dogodilo", izjavio je jučer Hini Krunoslav Vidić, glasnogovornik Ministarstva rada i mirovinskog sustava komentirajući slučaj gdje je direktor naložio provjeru radnika na detektoru laži u pogonu Purisa, koji je tvrtka Valipile dobila u najam od stečajnog upravitelja pazinskog mesoprerađivača.

Direktor Valipilea Andrej Alilović u telefonskom razgovoru nam je izjavio kako je jučer u tvrtki bila inspekcija koja provodi nadzor, odnosno ispitivala je i radnike i njega, direktora. Nije nam htio otkriti o čemu su razgovarali već nam je iznio svoj komentar o čitavom slučaju.

Nisu jedini

- Ukoliko netko smatra da bi to trebalo regulirati zakonom neka se to učini, jer to sada nije protuzakonito. Ovako ispada da smo mi crna oca, iako se to radi u velikom broju tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu. Nekolicina radnika mi je rekla da nam ovakvim negativnim publicitetom sindikat samo šteti, mišljenja je Alilović. Upitali smo ga jesu li jučer proveli testiranja na posljednja tri radnika u Sv. Petru u Šumi, kako je bilo najavljeno u subotu do kada su testirali 10 radnika. Odgovorio nam je da su "dečki za ispitivanje" još tu i da ne zna jesu li to odradili.

Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) Bruno Bulić nam je izjavio da je prijavu jučer podnio, i to kako je ranije najavio protiv tvrtke Valipile zbog upućivanja radnika na detektor laži. Dodao je da je prijavu uputio Državnom odvjetništvu, Policijskoj upravi Istarskoj i Inspektoratu rada pri Ministarstvu rada od kojih očekuje da takve stvari onemoguće.

- U razgovoru mi je predsjednik sindikata u policiji poručio da zakonom nije dozvoljeno raditi te stvari koje su radili u Valipile. Zvao sam i kolege sindikaliste u Italiju. Rekli su mi da kod njih nitko nije došao na takvu ideju, a kamo li da ju je proveo, naglasio je Bulić. Zaključio je da očito postoji rupa u hrvatskom zakonu i da je treba po hitnom postupku zakrpati kako bi se onemogućilo da se radnike ispituje na detektoru laži.

- Predsjednik sindikata u policiji (Dubravko Jagić, op.a.) mi je rekao da tako ne postupaju niti s kriminalcima, a kako je učinjeno s radnicima u Valipileu. Poručio mi je da se prije ispitivanja na poligrafu mora dobiti medicinska potvrda da to ispitanik može podnijeti, jer oni koji imaju zdravstvenih problema moglo bi im se stanje pogoršati nakon takvog stresnog ispitivanja, prenio nam je Bulić riječi koje mu je uputio predsjednik sindikata u policiji. Čelnik SIKD-a je zaključio da nisu normalni poslodavci koji rade takve provjere radnika.

Protuzakonito

Jednak zaključak nam je prenio i Boris Kunst, bivši sindikalist. On je danas predsjednik Odbora za rad u HDZ-u te kaže da je zgrožen saznanjima da vlasnici i direktori povjeravaju lojalnost svojih radnika na poligrafu. U medijima je ostalo zabilježeno kako je Kunst prvi javno istupio protiv takvog ispitivanja radnika 2010. godine kada je bio saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za rad. On je tada ustvrdio da je se time krše radnička i ljudska prava te da ne postoji zakonska osnova za takvo što. Jučer smo ga upitali što je bilo s ispitivanjima radnika prije pet godina. Odgovorio nam je da prema saznanjima koje ima niti jedan poslodavac ili vlasnik tvrtke nije kažnjen u Hrvatskoj jer je slao svoje radnike na detektor laži. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter