Radnici u turizmu neopravdano su potplaćeni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bliži se turistička sezona, a poslodavci se žale na manjak radne snage. Ima onih koji su bili veće sreće i pronašli radnike na vrijeme, ali ima i onih koji su i dalje u potrazi.

Umaški ugostitelj Liman Idrizi već gotovo čitavo proljeće traži kuhare, konobare, servirke i ostalo uslužno osoblje za rad. Pronalazak radnika, kaže, nikad nije bio teži nego ove godine.

- U četvrtak bih trebao otvoriti restoran, ali ne znam na koji način, jer još uvijek nisam pronašao potrebno osoblje. Oglas sam predao na razna mjesta, kontaktirao sam i Zavod za zapošljavanje, no bezuspješno, veli Idrizi.

Ni najvećima nije lako

Također, s identičnim problemom su se suočili i njegovi prijatelji i poznanici koji radnike traže već duže vrijeme.

- Na oglas se javlja jako malo ljudi. Oni koji se jave, većinom su neozbiljni. Imao sam loše iskustvo s potencijalnim kuharom iz Belog Manastira. Tražio je da mu pošaljem putne troškove kako bi mogao doći do Umaga, što sam i učinio jer sam mu vjerovao na riječ. Na kraju, nije se pojavio i prestao mi se javljati. Idrizi kaže kako uz plaću, radnicima osigurava smještaj i putne troškove, ali unatoč tome, njegov je oglas za posao i dalje aktivan.

Lani je, kaže, bilo malo lakše pronaći radnike, no ove je godine to izrazito teško. Ne zna razlog, ali situacija ga zabrinjava, kao i mnoge druge koji su u potrazi za osobljem iz uslužnih djelatnosti.

Neslužbeno doznajemo da se u umašku podružnicu Zavoda za zapošljavanje javlja sve veći broj poslodavaca u nadi da će pronaći

radnike, no, na Zavodu je, saznajemo, izrazito mali broj posloprimaca, a to ne može zadovoljiti potražnju. Trendovi pokazuju da su iz godine u godinu poslodavci u sve težoj situaciji, naročito oni koji traže osoblje za sezonski rad.

I veliki hotelski sustavi žale se na sličan problem. Tako primjerice porečka Valamar Riviera koja zapošljava oko 3.000 sezonskih radnika trenutno još uvijek ima otvorenih natječaja za sezonskim zapošljavanjem.

- Posljednjih nekoliko godina primjećujemo osjetan pad interesa za sezonske poslove u turizmu, bilo da nam se na naše natječaje javlja manji broj potencijalnih posloprimaca ili se prilikom obilaska područnih ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u slavonskim županijama prijavljuje manji broj kandidata nego prijašnjih godina, pa je stoga teže pronaći potrebnu radnu snagu, kaže nam direktorica ljudskih resursa u Valamaru Gordana Fabris.

Fokusirani na povrat radnika

Ističe da se ova tvrtka svaku sezonu izuzetno pažljivo priprema te da su prvenstveno fokusirani na što veći povrat radnika koji su u Valamaru zaposleni tijekom nekoliko sezona kao stalni sezonski radnici ili kao dugogodišnji sezonski radnici zbog čega, tvrdi Fabris, su jedan od atraktivnijih poslodavaca u turizmu.

- Od ukupnog broja sezonskih radnika, oko 75 posto čine sezonski radnici iz lokalnih sredina, odnosno destinacija u kojima poslujemo, dok je 25 posto radnika pretežno iz slavonskih županija, što je podjednak omjer koji bilježimo proteklih nekoliko godina. Valamar Riviera ima izvrsnu suradnju s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje s kojima organiziramo Dane otvorenih vrata, a sudjelujemo i na njihovim sajmovima poslova, pa smatramo da će menadžeri za zapošljavanje bit još jedna dodatna vrijednost koja će pomoći u približavanju prednosti sezonskog zapošljavanja svih zainteresiranima. Do sada nismo imali potrebe za uvozom sezonske radne snage, ali pratimo sve aktualne trendove u hotelijerstvu i prema potrebi ćemo im se vrlo brzo prilagoditi, zaključuje Fabris.

Još uvijek zapošljavaju i u porečkoj Plavoj laguni.

- Zapošljavanje još uvijek traje te kontinuirano radimo na tome kako bismo na vrijeme pokrili sve tražene potrebe. Udio lokalnih radnika je podjednak kao i prethodnih godina i iznosi oko 50 posto, odgovara nam šefica tamošnjeg odjela za ljudske resurse Ivana Halambek. Problema sa zapošljavanjem pak nemaju u pulskom Arenaturistu koji će ove godine primiti oko 800 sezonaca.

- Još uvijek rješavamo sve potrebe za radnom snagom i zasad nemamo problema s pronalaskom radne snage. Eventualno će nam nedostajati koji kuhar s radnim iskustvom. Takav je kadar i proteklih godina bilo teško pronaći, tvrdi tamošnja direktorica ljudskih resursa Vlasta Cukon.

Prema Sindikatu Istre Kvarnera i Dalmacije koji je jučer na tu temu održao konferenciju za novinare u Dubrovniku, ovo je prva godina da se poslodavci u turizmu susreću s takvim problemom, a smatraju da je to rezultat dugogodišnje loše kadrovske politike poslodavaca koji su, u cilju ostvarivanja što većeg profita, sustavno smanjivali broj stalno zaposlenih radnika, čak poticajnim otpremninama, a stalne radnike zamjenjivali sezonskim radnicima, koristeći povlastice koje im daje država. (Barbara BAN i Tea GRGIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter