Radnici su odricanjima uspjeli spasiti Holcim


Zajedničkim snagama, Uprave i sindikata, lani smo uspjeli preokrenuti stanje u Holcimu i na taj način spriječili da ne dođe do gašenja tvrtke i da 100-tinjak radnika u Koromačnu, odnosno 306 u čitavoj Hrvatskoj, ne dobije otkaz, pohvalili su se članovi menadžmenta Holcima i predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije na zajedničkoj konferenciju za novinare održanoj u četvrtak u HGK Županijskoj komori Pula.

Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj je naglasio da su u četiri godine, od 2010. do 2014., zabilježili ukupno 168 milijuna kuna gubitaka i da švicarski Holcim, vlasnik istoimene tvrtke u Hrvatskoj, nije pokazao interes da dokapitalizira svoju tvrtku u poteškoćama. Pojasnio je da su shvatili da ako sami ne naprave preokret da ih nitko neće spasiti pa su se prvo obratili predstavnicima radnika. Bruno Bulić, predsjednik sindikata se podsjetio da kada je predlani Šišinački postavljen da vodi Holcim nije mu bilo jasno je li došao kao stečajni upravitelj ili kao spasitelj s obzirom mu je bio šok kada je saznao da se razmatra mogućnost zatvaranja Holcima.

- U pregovorima o smanjenju troškova rada mi smo tražili da to prepusti nama. Nakon brojnih konzultacija s radnicima odlučili smo da se suma plaća smanji za 2,8 milijuna kuna, iako nisu svi radnici bili složni s time. Plaće su prije bile velike, a sada su dobre. Ovo je dobar primjer kako su se radnici odrekli djela primanja da bi dali doprinos spašavanju tvrtke u kojoj rade. Ovo je važno i treba govoriti o pozitivnim primjerima u trenutku kada brojne tvrtke u Istri prestaju poslovati, rekao je Bulić.

Dodao je kako su na kraju 2014. radnici ipak nagrađeni, zbog ostvarenja plana, isplatom 13. plaće, a ove je godine dogovoreno povećanje mase plaća od pola milijuna kuna.

- Zadovoljstvo je kad postoji jasni određen cilj, kad ga zaposlenici svojim trudom mogu postići i kad se zbog toga stvori atmosfera optimizma i novih mogućnosti. Drago mi je naglasiti i da Holcim stalno ulaže i u povećanje standarda zaštite na radu, ponosno je zaključio Bulić. Predsjednik Uprave Holcima je pojasnio da su uštede ostvarili na svim razinama.

- Značajno smo povećali efikasnost i naplatu potraživanja, a prodajom neoperativne imovine ostvarili smo prihod kojeg smo uložili u modernu tehnologiju za poboljšanje procesa te za proizvodnju novih vrsta proizvoda, ali i osnivanje Centar za inovacije i projekte, rekao je Šišinački. Pojasnio je da su lani mogli ostvariti pozitivan poslovni rezultat, ali da su se ipak odlučili realizirati brojne investicije, u koje su uložili četiri milijuna eura, te da je zbog toga na koncu prikazan gubitak od 13,5 milijuna kuna. "Gubitak je lani manji za čak 34,7 milijuna zahvaljujući ukupno 56 inicijativa Plana "2015 Plus", a te smo uštede uspjeli uložiti u temelje za povećanje prihoda u izrazito teškim tržišnim uvjetima", zaključio je Šišinački.

U 2015. dolazi do preokreta u Hrvatskoj

Virna Višković Agušaj, direktorica Holcimove tvornice cementa u Koromačnu i voditeljica Centra za inovacije i projekte očekuje da će ove godine doći do preokreta u Hrvatskoj i najavila povećanje građevinskih projekata. Objašnjavajući koji su to novi poslovi koji će pokrenuti građevinski sektor navela je gradnja zagrebačke obale u Rijeci, bolnice u Puli i Istarskog ipsilona.

- Sve to, naglasila je, zajedno s pojavom mnogo investitora daje naslutiti da dolaze dobra vremena za naše sektor. Dodala je kako oni nastupaju pripremljeni za nove izazove te da su pritom na tržište plasirali dvije nove vrste cementa.

- "Adria" je posebno prilagođen za podmorske radove, a za proizvodnju "Majstor" emitira se čak 25 posto manje CO2. Trenutno testiramo i novu vrstu betona - jednozrnati beton, napravljen na način da propušta vodu, što je odlično rješenje kod problema oborinskih voda. Velik doprinos daje objedinjeni laboratorij, kojeg smo stavili na raspolaganje kupcima, rekla je Višković Agušaj. 

Holcim nudi pomoć pri naplati potraživanja

Šišinački je otkrio da su naplatu znatno popravili osnivanjem tima za naplatu potraživanja, a zbog uspješne naplate vratili su sve kredite koje su koristili za isplatu plaća. On je poručio da su usluge tog tima na raspolaganju i njihovim poslovnim partnerima koji imaju problema s naplatom. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter