Radnici i direktor na minimalcu podigli tvornicu

Nova hala umjesto zgarišta (A. ŠĆULAC)
Nova hala umjesto zgarišta (A. ŠĆULAC)

Veliki je požar u travnju u potpunosti uništio čitav proizvodni pogon Big Toys-a, tvornice stolica, stolova i ostalih dijelova namještaja od cijevi i limova u Potpićnu. U potpunosti je uništeno 4.000 metara četvornih objekta, proizvodna hala, svi strojevi, postrojenja i sve zalihe u njima. Tvornica je onda zapošljavala pedesetak djelatnika i bio je to šok, kako za njih tako i za sve mještane Potpićna, vlasnika i upravu tvornice.

Malo je tko tada vjerovao da će samo za nekoliko mjeseci, točnije sredinom ovog mjeseca, tvornica opet započeti s proizvodnjom na istoj lokaciji koja je do pred kratko bila zgarište, hrpa betona, željeza i lima.

Radnici su naše najveće bogatstvo

Naime, nedavno je svečano ponovno pokrenuta proizvodnja, s istim brojem radnika, a rezanjem vrpce u pogon su je pustili pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić i voditelj proizvodnje u Big Toysa Anđelko Belušić. Ne bi se to zasigurno bilo dogodilo tako brzo da direktor tvornice, Mauro Ukušić, već nakon dvadesetak dana od požara nije zajedno s vlasnikom Kondreks d.o.o iz Zagreba, upravom i djelatnicima, donio smjelu i hrabru odluku da se iznajme prostori na više lokacija, strojevi i ostalo što je potrebno, te se krenulo s proizvodnjom.

- Iznajmili smo prostore na četiri lokacije - u Raši, Potpićnu, Tupljaku i Pićnu - unajmili strojeve, dogovorili se s radnicima da će raditi za minimalac i osobno sam radio to vrijeme za minimalac, te već nakon mjesec dana podstanarstva dostigli smo 75 posto od proizvodnje prije požara. Odluka da se s proizvodnjom nastavi bila je veoma bitna za ono što danas imamo, jer su svi radnici ostali na okupu, a znamo da je izgubiti kvalitetne ljude nenadoknadivo u odnosu na strojeve koji se uvijek mogu kupiti.

Zato su radnici naše najveće bogatstvo i vjerujte mi kvalitetni ljudi su mi uvijek na prvom mjestu. Kasnije se pokazalo da je to bio pravi potez, jer nam je to spasilo proizvodnju, te iako smo radili bez profita, na taj smo način ulagali u ovo što imamo danas – govori nam direktor Mauro Ukušić.

Pomoć države i lokalne zajednice

On napominje da se zahvaljuje svima koji su u tim teškim trenucima imali povjerenja u viziju stvaranja nove tvornice iz zgarišta u kojem su se našli u travnju mjesecu, te se na taj način sačuvalo više od 60 radnih mjesta.

- Pomoglo nam je i Ministarstvo gospodarstva, koje je prepoznalo vrijednost našeg projekta, tehnoloških poboljšanja i dodijelilo nam bespovratna sredstva za obnovu, koja ćemo sigurno opravdati novim zapošljavanjem i povećanjem kvalitete i kvantitete proizvodnje. Potpora lokalne zajednice, Općine Kršan i načelnika Valdija Runka u oslobađanju plaćanja komunalnog doprinosa za vrijeme trajanja obnove nije manje značajna, govori nam Ukušić, a njegove riječi zahvale idu Istarskoj županiji, te Istarskoj razvojnoj agenciji, koje su dale svoj doprinos u obliku jamstva za kreditna sredstva kojima su kupljeni novi strojevi.

Nemjerljiv doprinos dali su i radnici tvrtke svojim radom na raščišćavanju zgarišta, uspostavi proizvodnje na četiri različite lokacije i učešćem u radovima na obnovi tvrtke. Danas je požar koji je sve progutao prije šest mjeseci, za Maura Ukušića, djelatnike i vlasnika, samo ružna uspomena. Za našeg posjeta novouređenoj, a djelomice i novosagrađenoj proizvodnoj hali, uvjerili smo se kako sloga vlasnika, vodstva i djelatnika tvornice može učiniti da jedna ružna i žalosna priča završi na najbolji i najljepši mogući način.

Požar je danas zaborav, tek tu i tamo još uvijek miris paleži, no na svakom smo se koraku uvjerili na prijateljstvo, elan i snagu, koja sve u Big Toys-u, povezuje i gdje svi dišu kao jedan. (Napisao i snimio Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter