Radnice Arene do novca kroz stečaj

(Arhiva)
(Arhiva)

Marija Ružić, stečajna upraviteljica Arena Modne kuće nedavno je izjavila za naš list da su dugovanjima prema radnicima, s osnova plaća, otpremnina i godišnjeg odmora, prije otvaranja stečaja iznosila 4,8 milijuna kuna. "Od ovog iznosa radnicima je Agencija za radnička potraživanja isplatila 20 posto njihovih potraživanja. Krajem siječnja 2015. bit će izvršena isplata još 10 posto potraživanja.", zaključila je Ružić.

Agenciji za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca poslali smo upit kada radnici mogu očekivati tih 10 posto. Odgovorili su nam da ne postoji pravni okvir koji bi omogućio daljnje i/ili naknadne isplate radnicima, te radnici svoja preostala potraživanja ostvaruju unutar stečajnog postupka. Pojasnili su nam da su isplatili radnicima Arena mode kuće 1,17 milijuna kuna po osnovi osiguranja radničkih prava u slučaju stečaja poslodavca. Po osnovi neisplaćenih plaća isplaćeno im je 490 tisuća kuna, po osnovi otpremnina 600 tisuća kuna, te 79 tisuća kuna po dugu za doprinos. Navode da je Agencija zaprimila do 8. kolovoza 2014. godine ukupno 67 zahtjeva radnika Arene.

- Svi zahtjevi su riješeni 13. kolovoza 2014., kada su rješenja otpremljena radnicima na kućne adrese. Agencija isplate obavljaju ovisno o nastupu izvršnosti rješenja, a što pak ovisi o tome kada je koji radnik preuzeo rješenje. Navedena potraživanja Agencija je isplatila lani u tri navrata: 25. kolovoza, 4. rujna i 11. rujna. Time su isplaćeni svi radnici čiji su zahtjevi usvojeni, te je Agencija isplatila sva prava koja po zakonu osigurava, izjavila nam je Martina Kovačević iz Agencije. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter