Rabac kao vodeća odmorišna destinacija visoke kategorije


Osamsto milijuna eura uložit će se u hrvatski turizam u 2017. godini, odnosno oko 124 milijuna eura više nego godinu dana ranije. Privatne tvrtke investirat će oko 511 milijuna eura u svoje turističke projekte, dok će javni sektor, odnosno županije, gradovi i općine, investirati 306 milijuna eura. Podaci su to ankete o investicijama u turistički sektor koju je pripremilo Ministarstvo turizma RH iz kojih je vidljivo kako će ovogodišnji investicijski ciklus hrvatskom turizmu donijeti mnogo novih, uređenih šetnica, plaža, biciklističkih staza i pedesetak novih ili potpuno rekonstruiranih hotela najviše kategorije.

U Istarskoj županiji Valamar ulaže oko 753 milijuna kuna, što je zasigurno jedno od najvećih njihovih ulaganja dosad. Namjera je Rabac repozicionirati u vodeću odmorišnu destinaciju visoke kategorije. Upravo zato Rabac je ove zime bio i jedno od najvećih turističkih gradilišta. Ulaže se u dva nova luksuzna ljetovališta pod nazivom Family Life Bellevue Resort i Valamar Girandella Resort, a oba će biti kategorizirani s četiri zvjezdice.

Rabac za goste duboka džepa

Nova visoka kvaliteta ponude u Rabac bi trebala dovesti goste više platežne moći i destinaciju učiniti jednom od najatraktivnijih odmorišnih destinacija na Jadranu. U sklopu opsežnog investicijskog projekta u Rapcu se radi kompletna rekonstrukciju dva ljetovališta. Ukupno 764 smještajnih jedinica bit će raspoređeno u 15 objekata, resorti će raspolagati s devet tematskih restorana i 13 bazena koji se prostiru na 1.760 "kvadrata" vodene površine. Gradi se i Maro klub te više igrališta za djecu, dva zabavna centra, unutarnji i vanjski fitness i wellness. Ulaganje obuhvaća i uređenje plaža i šetnica te hortikulturno uređenje kompletne zone.

- Rekonstrukcija i izgradnja dvaju novih luksuznih ljetovališta za više od 2.700 gostiju najveći je turistički projekt Valamar Rivijere u 2017. godini, a ukupna vrijednost investicije u Rapcu je 562 milijuna kuna. Ulaganje u Rabac privući će goste više platežne moći i repozicionirati ga u vodeću odmorišnu destinaciju visoke kategorije. Istodobno će ta investicija u ljetovališta, u kojima će raditi oko 630 djelatnika, višestruko koristiti i cijeloj lokalnoj zajednici. Otvaranje ljetovališta, predviđeno za početak lipnja, stvorilo je i potražnju za čak 350 novih radnih mjesta i stoga je u Valamaru počelo intenzivno zapošljavanje novih kadrova, ističu u Upravi kuće.

Obiteljski hoteli hit

Ukupan investicijski ciklus Valamar Rivijere u 2017. godini vrijedan je 873 milijuna kuna. Osim ključne investicije u Rapcu, Valamar nastavlja ulagati u koncept premium kampiranja pa će se 97,6 milijuna kuna dodatno uložiti u podizanje kvalitete Camping Resorta Lanterna, vodećega europskog kampa. Na otoku Krku Valamar će u Camping Zablaće i Camping Ježevac uložiti ukupno 67,9 milijuna kuna u podizanje kvalitete smještaja i usluge. Vrijednost ostalih pojedinačnih ulaganja iznosi ukupno 242,2 milijuna kuna, ističu u Upravi kuće.

Istraturist u 2017. godini predviđa ulaganje u ukupnom iznosu od 14,5 milijuna eura, od čega u rekonstrukciju hotela Sipar 10 milijuna eura. Maistra u prvu fazu izgradnje rovinjskog hotela Park ulaže 40 milijuna eura vlastitih sredstava unutar grupe, dok ukupno Maistra u svoj portfelj ulaže 63 milijuna eura. Arenaturist Pula priprema ulaganja u vrijednostima većim od 12 milijuna eura. Zbroje li se sva ova ulaganja, u Istri se sveukupno planira oko 200 milijuna eura privatnih investicija.

- Ulaganje u hotel Sipar najznačajnija je investicija Istraturista u zadnjih osam godina. Po završetku investicije vrijedne gotovo 10 milijuna eura, hotel će imati 236 soba, novouređene zajedničke prostore, restorane, recepciju, bazen i sunčalište. Poseban fokus, kao značajan element doživljaja gosta, stavljen je na uređenje plaže i hortikulture hotela. Nova gradnja u potpunosti valorizira lokaciju objekta, pa više od 80 posto soba ima pogled na more. Na tržištu će se pozicionirati kao family hotel, namijenjen obiteljima s djecom.

Hotel će se kategorizirati sa 4 zvjezdice, poslovat će pod brendom Sol iz portfelja Meliá Hotels International, a puni naziv objekta glasit će hotel Sol Sipar. Radovi na objektu započeli su odmah po završetku sezone, odnosno početkom listopada prošle godine i odvijaju se prema očekivanoj dinamici. Radi se o složenom projektu, temeljitoj obnovi i proširenju postojećeg objekta, pa je na gradilištu ovisno o vrsti radova angažirano i do 200 radnika. U novi hotel implementirat će se sustav pametnih soba i generalno podići stupanj energetske učinkovitosti objekta.

Novi hotel Sol Sipar je već na tržištu, s obzirom da će se otvoriti početkom nadolazeće turističke sezone. Zadovoljni smo tijekom bookinga, kako za ovaj hotel, tako i za ostale objekte Istraturista - ističu u Upravi Istraturista.

Visoka kvaliteta najvažnija

Na području Primorsko-goranske županije novi i obnovljeni turistički objekti će "niknuti" u Puntu, Crikvenici, Selcu, Ičićima... Jadran Crikvenica planira rekonstrukciju hotela Esplanade i podiže kategoriju na 4 zvjezdice, to je najveći investicijski "zalogaj" u koji se investira više od 35 milijuna kuna, a plan je napraviti ga najboljim objektom u grupaciji.

- Osim dizajnom, ističe se i top lokacijom uz glavno gradsko kupalište i šetalište, a završetak rekonstrukcije planiran je za 15. srpnja, ističe Marko Mikašinović, direktor odjela marketinga i prodaje tvrtke Jadran Crikvenica, navodeći kako je i u kamp Selce uloženo više od 15 milijuna kuna i podignuta je kategorija na tri zvjezdice.

Svakako jedna od najznačajnijih investicija na području Liburnije, iako nije na popisu Ministarstva turizma, je rekonstrukcija hotela Ičići, koji je u sastavu Liburnia Riviera Hotela. Radovi su u tijeku i polako se privode kraju, a otvaranje je najavljeno za lipanj. Hotel koji je dosad bio izvan funkcije nosit će naziv "Giorgio II". To će biti obiteljski hotel branda Remisens i raspolagat će sa 180 soba raspoređenih na pet etaža, imat će plažu, vanjski bazenski kompleks sa sunčalištem i raznim sadržajima za djecu i odrasle. Ulaganje u Ičićima nije jedino na području Grada Opatije u 2017. godini.

Opatijski Ugo hoteli također sustavno uređuju svoje objekte, a ove godine uređen je novi konferencijski park hotela Četiri opatijska cvijeta, kao i hotel Milenij, a planira se i uređenje još jednog dijela hotela Četiri opatijska cvijeta.

Cilj je dulja sezona

U Zadru počinje prva faza ulaganja u hotel Maraska (pet zvjezdica) Dogus grupe, koja iznosi oko 33,3 milijuna eura, dok će Ilirija u hotelijerstvo u 2017. godini uložiti 6,5 milijuna kuna, odnosno 30 milijuna kuna ukupnih ulaganja u ukupno poslovanje hotela, nautike, kampova i ostalih objekata. U Dubrovniku se planira proširenje kapaciteta i novi sadržaji hotela More, a otvorenje se planira u 2017. godini. Ulaže se i u hotel u Importanne Resortu, Hotele Plat te hotel Excelsior u Dubrovniku. Ulaganja Ugo grupe u Šibenik bit će vrlo značajna. Izgradnja prvog konvencijskog centra po uzoru na one u Americi i zapadnoj Europi bliži se kraju i otvaranje se očekuje za mjesec dana.

Na šest tisuća "kvadrata" izgrađeno je 11 dvorana, a jedna može primiti 1.500 sudionika. Šibenik će tako postati konvencijska destinacija, a time će se, smatraju članovi Uprave kuće, značajno produljiti sezona, odnosno utjecat će se na turistički promet u predsezoni i posezoni. Vrijednost ulaganja u konvencijski centar iznosi 58 milijuna kuna.

Najavljen je i veliki investicijski zamah na splitskom području. U Splitu se gradi veliki poslovno-turistički kompleks, Bačvice će dobiti novi boutique hotel, u Makarskoj niče resort vrijedan 30 milijuna eura, jedan hotel se gradi i u Solinu, kao i u Kaštelima, na mjestu nekadašnjeg odmarališta Hrvatskih željeznica. U Milni se radi na rekonstrukciji i obnovi postojećeg hotela Milna, koji bi u 2017. trebao biti potpuno obnovljen u skladu sa standardima Svpetrus hotela. U Podgori se također grade novi sadržaji, proširenje i uređenje postojećih kapaciteta Medora Resorta. U mjestu Duće radi se na novom objektu hotel Plaža Duće s 97 soba, dok u Tučepima Bluesun gradi hotel Jadran na mjestu starog i ruševnog objekta.

- Porast investicija iz godine u godinu govori o tome da je Hrvatska atraktivna zemlja za turističke dolaske, ali i za ulaganja. Izgradnja se usmjerava ponajviše na hotelske kapacitete više i srednje kategorije, te na obogaćivanje doživljajne ponude u kampovima. U ovoj anketi nisu obrađene i strateške investicije koje su također ulaganja u turistički sektor, kao niti hoteli koji su prijavljeni na neki od javnih poziva raspisanih za financiranje iz fondova Europske unije.

Mislim da možemo biti zadovoljni tempom investiranja u hrvatski turistički sektor, a rješavanjem pitanja turističkog zemljišta osigurat ćemo i novi investicijski ciklus u kampovima i dodatne atrakcije i sadržaje - naglasio je ministar turizma Gari Cappelli.

Ambicije rastu i na kontinentu

I na kontinentu se također sve više ulaže u turistički proizvod. U Zagrebačkoj županiji planira se adaptacija hotela Royal Airport te izgradnja hotela Garden Hill u Velikoj Gorici. U Krapinskim Toplicama počinje izgradnja novog hotela i rekonstrukcija hotela Villa Magdalena. U Stubičkim Toplicama obnavljaju se hotel Matija Gubec, a počinje i izgradnja novog hotelijersko-turističkog centra Stubaki. U Termama Jezerčica planira se početak izgradnje dodatnih 66 soba, te novi vanjski bazen. U hotelu SE-MI u Velikom Trgovišću planira se izgraditi depandansa hotela s 30 soba, wellness, sala za sastanke te zagorski podrum, kao i bazen i konferencijska sala. U Pakracu je najavljeno otvorenje hotela Pakrac kao i obnova i revitalizacija povijesnih građevina Kursalon, Wandelbahn i Perivoj u Lipiku. (Marina KIRIGIN)


Podijeli: Facebook Twiter