QR kodovi na fasadama i ulicama starih jezgri

Vrelo podataka o vodnjanskim zanimljivostima na dohvat ruke
Vrelo podataka o vodnjanskim zanimljivostima na dohvat ruke

Na značajnijim punktovima i objektima Vodnjana i okolnih mjesta lokalna je Turistička zajednica postavila informativne ploče s QR kodovima. Postavljeno je 45 ploča u Vodnjanu, Galižani, Peroju i drugim manjim mjestima i udaljenim lokacijama, kao što su razna arheološka nalazišta, ostaci nekadašnjih crkvi te drugim zanimljivim lokacijama izvan glavnih putova.

- Vodnjan je poznat po svojoj bogatoj kulturnoj baštini koja se proteže na cjelokupno njegovo područje, pa se tako dio označenih znamenitosti nalazi izvan naseljenih područja, a do njih se dolazi i označenim biciklističkim stazama, izvještavaju iz TZ-a Grada Vodnjana.

Ploče su veličine 30 sa 40 centimetara, a osim QR koda sadrže naziv, godinu ili drugi opisni podatak te fotografiju. Projekt će se nastaviti i dogodine kada će na isti način biti označeni i preostali zanimljivi punktovi. Informativne ploče s QR kodovima funkcioniraju kao uvijek dostupan online vodič, naravno, ako ste opremljeni pametnim telefonom. Skeniranjem koda pametnim telefonima korisnici ostvaruju pristup raznim web stranicama i bazama podataka, a u ovom je slučaju riječ o web stranici vodnjanske Turističke zajednice.

- Ploče s QR kodovima za pametne telefone omogućavat će turistima, ali i lokalnom stanovništvu, željnim širenja znanja o povijesti svoga grada, da u tren oka saznaju sve o spomeniku odnosno označenoj lokaciji ili objektu. Potrebno je tek instalirati aplikaciju za skeniranje, uključiti je i fokusirati na QR na informativnoj ploči.

Za par sekundi na ekranu mobitela pojavit će se internetska stranica s fotografijama i tekstom o navedenoj znamenitosti koja će vas upoznati sa svime onime što ste, ili niste znali o bogatoj povijesti grada, kažu iz TZ-a.

Realizaciju ovog projekta, uz Turističku zajednicu, omogućio je i Grad Vodnjan. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter