Pust u Ruhcima: Bolje se živjelo u kameno doba!

Zajednički snimak nakon uspješno izvedenog pothvata (D. ŠIŠOVIĆ)
Zajednički snimak nakon uspješno izvedenog pothvata (D. ŠIŠOVIĆ)

Dva su tjedna mještani sela Ruhci, na zapadu Pazinštine, konstruirali svoga pusta, i iz toga maštovitog konstruktorskog posla, praćenog naravno vedrim druženjem i zabavom kakva se podrazumijeva u ovo pretkarnevalsko vrijeme, proizašao je šest metara visok i cijelu tonu težak Kremenko. Figura omiljenog lika iz crtića, stripova i igranih filmova je u vrlo zahtjevnoj i na trenutke neizvjesnoj tehničkoj operaciji u nedjelju s dva traktora vrlo polako i oprezno prevezena do poljane uz cestu Pazin - Poreč, gdje maškare iz sela Ruhci svake godine postavljaju svog aktualnog, uvijek monumentalnog, ali svaki put drugačijeg pusta.

Uz pratnju karnevalske glazbe i mnogih mještana, Kremenko je dizalicom polako podignut u uspravan položaj i zatim je pomoću nosive metalne cijevi uglavljen u postolje, te sajlama pričvršćen za obližnja uporišta kako bi bio stabilniji. Uzdižući se na četiri metra visokoj šipki, Kremenko iz Ruhci će s visine od deset metara narednih mjesec i pol pozdravljati prolaznike, da bi naposljetku 4. ožujka u 22 sata navečer dočekao i tradicionalno spaljivanje.

Kad je Kremenko uspravljen i učvršćen, okupljenim mještanima i njihovim gostima prigodnom se besjedom obratio Darko Rusac, koji je uz Vedrana Cvitana i Renata Cvitana jedan od meštara maškara iz sela Ruhci. Zašto je Kremenko odabran da predstavlja ovogodišnjeg pusta, zapitao je Rusac na početku svoga govora, kada maškare obično svoju humorističnu kritiku usmjeravaju na nešto što je društveno aktualno?

I Kremenko je aktualan, objasnio je Rusac, jer "taj naš amiko u svojemu kamenom dobu ni živija nič slabije nego mi danas, a pak ni mi danas ne živimo nič boje nego ča je on živija u neken tamo kamenom dobu. Kad sve sagledamo, dani koji su pred nas ne moru jako ni popravit, a ni pogoršat situaciju u kojoj smo, i zato - svi u mačkare, i ne zabite onu staru da je boje hip smiha nego cilo lito plača". (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter