Pulskom prihvatilištu za beskućnike potrebna drva za grijanje i hrana

Prihvatilište je spremno za prihvat novih beskućnika
Prihvatilište je spremno za prihvat novih beskućnika

Jedno od tri prihvatilišta za beskućnike koja djeluju u sustavu Hrvatskog Crvenog križa, ono pulsko (uz Zagreb i Dubrovnik), spremno je dočekalo dolazak hladne fronte. Naime, u suradnji s Gradom Pulom osigurani su dodatni ležajevi za beskućnike ako se odluče skloniti zbog izuzetno niskih temperatura zraka, pogotovo noću.

U vojarni je bilo zima

- Naše prihvatilište financiraju Grad Pula i Istarska županija. No, Grad ima u Planu zbrinjavanja ljudi u slučaju potrebe planirane upravo dodatne krevete u našem prihvatilištu te još 20 u Vili Mariji. I mi smo tako sada, uz smještaj za 11 korisnika, osigurali još deset kreveta zbog ekstremnih hladnoća koje vladaju, kaže nam voditeljica pulskog Prihvatilišta za beskućnike Helena Babić.

Kako saznajemo, za sada je tek jedna osoba došla zbog hladnoće u prihvatilište, ali kako vremenska prognoza ni za buduće razdoblje nije sjajna, očekuju da će ih biti još.

U razgovoru za naš list, novi korisnik, 36-godišnji muškarac, u pulsko prihvatilište za beskućnike stigao je iz Umaga. Kako kaže, u Umagu je živio u jednoj bivšoj vojarni, ali je stvarno bilo jako hladno. Stoga je objeručke prihvatio savjet tamošnjeg Centra za socijalnu skrb da dođe u pulsko prihvatilište.

- Sada sam ovdje, a do kada ne znam. Baš sada razmišljam što i kako dalje. Ovdje mogu ostati od šest mjeseci do godinu dana, ovdje je lijepo, uredno, toplo, a djelatnici su dobri prema nama, ali mislim da treba ići dalje. Treba probati sve po malo. Čekam da prođe zima pa ćemo vidjeti, kaže nam naš sugovornik.

Potrebna suha drva

Na upit je li negdje radio, kaže da je tri mjeseca bio na gradilištu u Labinu, ali da je plaća mala i apsolutno nedostatna za život.

- Ma dok kupiš hranu i možda cigarete, ma ništa ti ne ostane, ne možeš od toga živjeti. Sve bih radio, ali trebam razmisliti gdje i kako dalje pa ću onda odlučiti, kaže nam na kraju.

Od Helene Babić da su u prihvatilištu dobro opskrbljeni i dekama i odjećom i obućom, ali su pri kraju s drvima na koja se griju pa ako netko želi može im donirati suha drva koja se mogu odmah i ložiti. Također, ističe, uvijek su dobrodošle i trajne namirnice jer to može stajati, a trebat će im pogotovo ukoliko se povećaju kapaciteti i stignu novi korisnici.

- Mi smo uglavnom spremni, ako treba spremni smo prihvatiti nove korisnike 24 sata dnevno. Svi naši korisnici znaju da nas mogu zvati ako netko pozvoni ili pokuca u bilo koje doba dana i noći. Oblačimo se i stižemo, kaže nam na kraju voditeljica Prihvatilišta.

Pomoć pružaju Crveni križ, Caritas i humanitarne udruge

Inače, Hrvatski crveni križ ističe da će zajedno sa svojim 131 društvom nastaviti pružati pomoć svim ranjivim skupinama, ali i poziva građane da u ovim hladnim danima pomognu svima koji nemaju svoj dom. Predsjednica Gradskog društva CK-a Pula Jasna Vekić kaže da oni u suradnji s patronažnom službom koja je na terenu pomažu starijim i nemoćnima u stvarima, poput dostave pelena, te u hrani kadgod treba.

Osim HCK-a beskućnike prihvaćaju Caritas i razne humanitarne udruge. Tako, u sklopu Gerontološkog servisa i programa pomoći u kući, na području Puljštine svoje potrebite članove obilaze volonteri Udruge invalida rada Istra. Kako nam je pojasnio predsjednik udruge Boris Jurevini, oni brinu o 20-ak članova, ali i pojasnio da je riječ o onima koji žele i dopuštaju da im se pomogne, jer neki to i ne žele. A osim obilaska članova, pomažu im i u kućanskim poslovima, nekad im uređuju i vrt, te pomažu i u drugim poslovima. Iz pulske podružnice SUH-a ističu da oni na sreću nemaju puno članova koji su sami i nemaju blizu članove obitelji. "Mi obilazimo sve članove koji nemaju nikoga, malo im pravimo društvo, razgovaramo s njima i vidimo treba li im štogod. Na sreću, većina naših članova ipak ima blizu obitelj", ističe Dražen Pisnjak, član predsjedništva podružnice SUH-a. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter