Pulskoj bolnici prvi put plaćen prebačaj

Sanacijska upraviteljica Opće bolnice Pula doc. dr. Irena Hrstić (N. LAZAREVIĆ)
Sanacijska upraviteljica Opće bolnice Pula doc. dr. Irena Hrstić (N. LAZAREVIĆ)

U pulskoj bolnici kažu da im je u prvih šest mjeseci ove godine učinak obavljenog medicinskog posla, gledano kroz broj usluga, hospitaliziranih bolesnika te polikliničkog rada, uglavnom na razini prošle godine, no da je ukupan financijski učinak daleko povoljniji. Prema riječima sanacijske upraviteljice Opće bolnice Pula doc. dr. sc. Irene Hrstić, ove godine nisu stvorili novi dug, a zaostali bi se dugovi, s novim načinom plaćanja bolničkih usluga koje je uveo HZZO, u dogledno vrijeme također mogli riješiti.

Velik broj umrlih u bolnici

- U prvoj polovici godine realizirali smo usluge čija vrijednost za čak 8,104 milijuna kuna prelazi mjesečni budžet koji nam odobrava HZZO. Taj zarađen novac HZZO nam je uplatio u cijelosti i prvi put u višegodišnjoj povijesti pulske bolnice više realiziranog rada rezultiralo je i boljom zaradom. Povoljan financijski učinak prvenstveno je rezultat korekcije cijena, a tek manjim dijelom i posljedica povećanja opsega rada. Rezultat je to novog načina obračuna i plaćanja bolničkih usluga, ali i dokaz da je pulska Opća bolnica godinama radila uz nekorektno nizak budžet za kategoriju bolnice kojoj pripada, kaže dr. Hrstić.

Njezin zamjenik dr. Ivica Fedel ističe da je od pet parametara kvalitete koji se prate, Opća bolnica u Puli u prvih pet mjeseci ove godine zadovoljavala tri parametra, a u lipnju dosegla i četvrti - po opsegu rada kroz dnevnu bolnicu. Jedini parametar kvalitete koji nisu ispunili je smanjenje stope smrtnosti. Velik broj umrlih u bolnici, pojašnjava upraviteljica, prvenstveno je posljedica nepostojanja hospicija i nedostatak drugih načina brige za terminalne bolesnike u široj zajednici. Potkrjepljuje to podatkom da se u ukupnom broju umrlih 18 posto odnosi na bolesnike oboljele od maligne bolesti, a skoro 78 posto starije ih je od 70 godina.

Potrebno je otvoriti hospicij

- Naglašavam da smo u protekle dvije godine, a posebno u posljednjih šest mjeseci uložili puno truda u reorganizaciju rada, uveli smo novu sistematizaciju i pravilnik, primjenjujemo mjere iz Nacionalnog programa, radimo prema novom modelu ugovaranja usluga s HZZO-om, a recentno, i to upravo posljednjih šest mjeseci, odrađujemo i veliki posao u vezi izgradnje nove bolnice. Sav uložen trud postupno daje i rezultate, ali pred nama je još puno posla, kaže dr. Hrstić.

Najavljuje daljnje reorganizacijske mjere: bolje ugovaranje prvenstveno polikliničkog vida rada, racionalniji pristup u dijagnostici i liječenju u stacionarnom dijelu, obnavljanje opreme te usmjeravanje bolesnika na dijagnostičko-terapijske postupke i manju kirurgiju kroz dnevne bolnice uz poštivanje medicinskih kriterija i regionalne specifičnosti. Za smanjenje stope smrtnosti pak potrebno je otvoriti hospicij za terminalne bolesnike i intervencijsku kardiologiju za srčane bolesnike. Mjere su to, kaže upraviteljica, na kojima se intenzivno radi i realno su izvedive.(D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter