Pulski velikani ostavili su neizbrisiv trag

Prije točno 30. godina otišla je najveća pulska rock legenda (M. MIJOŠEK)
Prije točno 30. godina otišla je najveća pulska rock legenda (M. MIJOŠEK)

Obitelji i rodbina, prijatelji i kolege te predstavnice Mjesnog odbora Veruda i Lige protiv raka Pula, položili su u srijedu vijence i zapalili svijeće na grob najveće pulske rock legende, pjevača Atomskog skloništa Sergia Blažića Đosera, a potom i na grob pjesnika te idejnog tvorca kultne pulske rock grupe Boška Obradovića. Na današnji dan, naime, prije 30. godina umro je Đoser, a ove godine poklapa se i 20. godišnjica Obradovićeve smrti.

Proročanski tekstovi

Gotovo jedno desetljeće pjevao je Đoser u Atomcima, prije toga u pulskom Hushu i King Sonesima te koparskom Bumerangu. S Atomskim skloništem, koji slave 40. rođendan, a za koje je proročanske tekstove pisao Boško Obradović, postigli su Đoser i Boško najveće uspjehe. Nezaboravne su "Ne cvikaj generacijo", "Pomorac sam majko", "Pakleni vozači", "Žuti kišobran", "Treba imat dušu" i brojne druge s kojima su punili sportske terene i dvorane, kao, primjerice, beogradski hipodrom 1981. godine kada su pjevali pred 50-60 tisuća posjetitelja.

Boško Obradović je, pak, osim Atomaca, surađivao i sa skladateljem Nellom Milottijem te ostavio neizbrisiv trag u Puli kao kulturni (kazalište, film, radio, novinarstvo) i sportski djelatnik (jedan je od osnivača turnira Moja ulica, moja ekipa i Đoserovog memorijala), redatelj spektakala i organizator brojnih manifestacija, kao i osnivač Sajma knjige.

- Sergio je bio simbol osobe koja je njegovala kulturu života. S 20 godina je obolio i, prema liječničkim prognozama, imao još godinu dana života. No, on je živio još 16 godina zahvaljujući tome što je bio osoba koja je neizmjerno voljela život i glazbu koja mu je bila bolji lijek nego sve kemoterapije koje je primio. Boško je, pak, čovjek koji nam je ostavio neizbrisiv trag u kulturi grada. Njegov najveći projekt bio je upravo Atomsko sklonište. On je skupio nas dečke s Monte Zara, bez njega nikad ne bi bilo Atomaca i ta simbioza glazbenika i Boška, s njegovim proročanskim tekstovima, bila je sjajna, rekao nam je basist grupe Bruno Langer u društvu bubnjara Saše Dadića.

Humanitarni koncert

Upravo zbog poklapanja jubileja godišnjica smrti dvaju pulskih velikana, kao i 40. godina od osnivanja Atomskog skloništa, ali i 50 godina od osnivanja pulske Lige protiv raka, Boškova kćerka Magdalena Vodopija i Đoserov najbliži prijatelji s neumornim Boranom Angelovskim, najavili su nam za proljeće u Istarskom narodnom kazalištu veliki humanitarni koncert, na kojem će biti i, neizostavan u ovakvim prigodama, pjevač Parnog valjka Aki Rahimovski.

- Bit će to koncert posvećen opusu Boška Obradovića, na kojem će u prvom planu biti njegovi tekstovi, a izvodit će ih Đoserovi prijatelji, ali i Boškovi prijatelji iz drugih sfera života. Koncert će biti humanitarnog karaktera za Ligu protiv raka, koja je neodvojivi dio Đoserovog i Boškovog života, uz potporu MO-a Veruda i Grada Pule. Bit će to koncert primjeren velikim obljetnicama na kojem će se slaviti umjetnost i kreativnost proročanskih stihova, rekla nam je Magdalena Vodopija. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter