Pulski školarci opet bez besplatnih udžbenika


I dok iz hrvatske metropole stižu najave da će od iduće godine, uz osnovnoškolce, i zagrebački srednjoškolci imati besplatne udžbenike, iz Grada Pule nema dobrih vijesti. Ni ove školske godine ništa od besplatnih udžbenika za sve pulske školarce.

Štoviše, nema ni naznaka da bi se situacija promijenila u budućnosti, usprkos činjenici koju gradski oci vrlo često naglašavaju, a to je da Pula održava i zadržava visok standard što se tiče socijalnih davanja i brige za najmlađe.

Pula - grad prijatelj djece, standard je koji se vrlo često ističe, no u praksi, svjedočimo na primjeru podizanja cijene vrtića, i ne osiguravanja besplatnih udžbenika za sve pulske školarce, uopće ne funkcionira. Grad nema dobre vijesti Hoće li Pula slijediti primjer dobre prakse i omogućiti besplatne udžbenike za svoje osnovnoškolce, upitali smo nadležna gradska tijela još protekli tjedan, i odgovor smo dobili jučer.

- Grad Pula nastavlja trend subvencije školskih udžbenika te je za nadolazeću školsku godinu, po uzoru na prethodne godine, za sve učenike osnovnih i srednjih škola čiji su roditelji slabijeg imovinskog statusa osigurao sredstva za nabavku školskih udžbenika zavisno o razredu kojeg učenik pohađa, od 590 do 1.290 kuna, izvijestili su iz Grada Pule.

Riječ je o jednom obliku socijalne pomoći, a pravo na jednokratnu novčanu pomoć za nabavu školskih udžbenika početkom školske godine ima učenik koji prvi put pohađa aktualni razred, čiji roditelj/skrbnik ostvaruje pravo na pomoć za podmirenje troškova stanovanja, a istovremeno nije ostvario pravo na potporu radi nabave školskih udžbenika po drugoj osnovi. (N. SOFTIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

 


Podijeli: Facebook Twiter