Pulski proračun se smanjuje za 18,5 milijuna kuna

Rebalans građani ne bi trebali previše osjetiti (N. LAZAREVIĆ)
Rebalans građani ne bi trebali previše osjetiti (N. LAZAREVIĆ)

Proračun Grada Pule za 2014. godinu, koji je Gradsko vijeće usvojilo u iznosu od 365,9 milijuna kuna, na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, u četvrtak 30. listopada, smanjit će se rebalansom za 5,81 posto, odnosno oko 18,5 milijuna kuna, i iznosit će 344,6 milijuna kuna. Razlog izmjena i dopuna gradskog proračuna je, prema objašnjenju gradske uprave, potreba uravnoteženja prihoda i rashoda zbog gospodarske situacije u zemlji te ostvarenja prihoda do kraja rujna tekuće godine i procjene ostvarenja do kraja godine.

Manje prodanog zemljišta

Uzrok su slabije punjenje pojedinih stavki proračuna, nastanak novih obveza za gradski proračun te potreba preraspodjele pojedinih proračunskih rashoda.

- U prvih pola godine proračun je bio u plusu za milijun kuna, međutim, vidi se da je sada izvršenje nešto manje od planiranog pa se izmjenama usklađuju prihodi i rashodi i prenamjenjuju sredstva unutar proračunskih stavki. Najvažnije je da se rebalans proračuna na građanstvo uglavnom neće odnositi. U društvenim djelatnostima i kulturi sredstva su, naime, uistinu minimalno smanjena, pojašnjava Vesna Sajić, pročelnica Upravnog odjela za financiranje i opće poslove Grada Pule.

Pročelnica kaže i da je rebalansom iz prošlogodišnjeg viška u ovogodišnji proračun prebačeno 4,5 milijuna kuna. Prihodi su najviše smanjeni u dijelu prihoda od komunalne naknade i doprinosa, odnosno, kaže, planirana je veća prodaje gradskog zemljišta što se nije ostvarilo. Stoga, bez obzira što je nakon prvih pola godine ostvarenje proračuna okončano s više od milijun kuna "plusa", ovogodišnji proračun do kraja godine u konačnici će morati biti smanjen rebalansom.

Vraćen kredit Hypo banci

- Prihodi od poslovanja smanjeni su najviše u dijelu komunalne naknade i doprinosa, a u manjem dijelu prihod od poreza na dohodak. I sada je gradski proračun u plusu, ali rebalansom nastojimo održati njegovu stabilnost. Prihod poreza na dohodak je gotovo pola proračuna, a u usporedbi s prošlom godinom taj je prihod u gotovo istom iznosu. Manjak je, od onog što smo planirali, od prodaje gradskog zemljišta. Općenito, smanjenje proračuna od nepunih šest posto i nije neka velika promjena, pojašnjava pročelnica.

Nakon pola godine, naime, kako je istaknuo gradonačelnik Boris Miletić, ostvareno je 143,6 milijuna prihoda, dok su rashodi iznosili gotovo 142 milijuna kuna. No, gradska uprava ističe solventnost te uredno podmirenje svih obaveza, te pogotovo zatvaranje kredita prema Hypo banci podignutom 1998. godine.

U rebalansu proračuna tako se smanjuju prihodi poslovanja za 18,3 milijuna kuna, odnosno 5,6 posto. Prihodi od poreza smanjuju se za 2,6 milijuna kuna, odnosno 1,7 posto, dok se prihodi od poreza i prireza na dohodak smanjuju za 900 tisuća kuna. Najveće je smanjenje u stavci Prihodi od upravnih i administrativnih pristojbi, pristojbi po posebnim propisima i naknada, koji se smanjuju za gotovo 11,8 milijuna kuna, odnosno 11,4 posto, dok smanjenje stavke Komunalni doprinosi i naknade iznosi 9 milijuna kuna, odnosno 14 posto. Usto, prihodi od prodaje nefinancijske imovine smanjuju se za gotovo 7,5 milijuna kuna, odnosno 17,6 posto, a Prihodi od prodaje neproizvedene dugotrajne imovine (prodaja zemljišta) smanjuju se za četiri milijuna kuna, odnosno 14,8 posto.

Zbog smanjenja prihodovne strane, smanjuju se i rashodi za gotovo deset milijuna kuna, odnosno 3,3 posto, pa rebalansom sada iznose 292 milijuna kuna. Rashodi za zaposlene smanjeni su za 2,8 milijuna kuna, materijalni rashodi smanjeni su za 7,8 milijuna kuna, a rashodi za nabavu nefinancijske imovine za gotovo 11,3 milijuna kuna. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter