Pulski kreativci izradili stroj vrijedan 100.000 $

Uz pomoć potiska s jet skija, water jet pack uzdiže se u zrak (D. MEMEDOVIĆ)
Uz pomoć potiska s jet skija, water jet pack uzdiže se u zrak (D. MEMEDOVIĆ)

Vrućina, sunce, ljeto i odmor dovoljan su razlog za cjelodnevni boravak na moru. No, kada se tome dodaju mlade, rekli bi neki lude godine, želja za avanturom i ludiranjem spontano nastane. A kada usto ruku pod ruku ide i dobra fizička kondicija, tada nije čudno da izležavanje na suncu i brčkanje u moru jednostavno nije dovoljno zabavno.

Adrenalin tjera na lude ideje, a one, pak, na hrabre podvige. Upravo su jedan takav ovih dana realizirala dvojica mladih Puljana, 22-godišnji Alen Melon i 23-godišnji Mateo Ostojić, naravno, uz pomoć prijatelja. Osmisli su vlastiti water jet pack i hrabro ga isprobali.

- Unatrag dvije godine rodila se ideja da bismo mogli imati svoj vlastiti water jet pack. Riječ je o uređaju uz pomoć kojeg se ljudi mogu zabaviti na vodi, praktički lebdjeti iznad vode i uz pomoć potiska uzdignuti do visine od nekih desetak metara. Problem je bila cijena, jer je jedan takav tada koštao sto tisuća dolara.

Iako je bila zima, došli smo na ideju da u garaži napravimo sami jednog, priča nam Alen.

Ideja je tako bila rođena. Komadići slagalice polako su dolazili na svoje mjesto, a što surfajući internetom, što uz pomoć prijatelja, nabavljali su se i potrebni komadi.

Nešto su, kažu nam Alen i Mateo, naručivali preko interneta, a za neke su im radove pomogli prijatelji i pritom ističu Enca Grbina i Antonija Živolića, koji su im pomogli kompjuterski nacrtati dijelove te predstaviti realne dimenzije nekih dijelova, ali uskakali i kod svih drugih tehničkih dilema.

Nakon šest mjeseci "kućne radinosti" u maloj garaži stvoren je tako prošle godine prvi pulski water jet pack. Lani su ga naravno odmah i testirali i - poletjeli. Istom su se nadali i ove godine. Mjesto testiranja, ovaj put malo ozbiljnijeg, bila je medulinska plaža. Praćeni velikim brojem znatiželjnika, mahom stranaca, uređaj je postavljen na leđa "pokusnom kuniću" Mateu, koji je zadatku pristupio bez straha, tek s velikim očekivanjima i optimizmom da će poletjeti baš kao i godinu ranije.

I bilo je tako. Alen mu je bio u pratnji jer je za njegov uzgon potrebna asistencija jet skija koji služi, u njihovom slučaju, kao agregat. I dok je Alen davao gas, Mateo se lagano iz mora uzdigao i poletio nekoliko metara uvis. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter