Pulska tržnica: Mobilne blagajne stalno "štekaju"

Davor Udošić: Neki kupci imaju strpljenja, no drugima se žuri
Davor Udošić: Neki kupci imaju strpljenja, no drugima se žuri

Zakupci na pulskoj tržnici koju su ušli u sustav fiskalizacije i počeli s izdavanjem fiskalnih računa ogorčeni su što im mobilne blagajne, zbog preopterećenosti linija, stalno "štekaju".

- Fiskalizirali smo se 1. srpnja, kao što smo morali, i od tada izdajemo račune. Doduše, ponekad to tek pokušavamo, jer linije stalno padaju. Tako smo jučer bez linije bili čak tri sata. Za to vrijeme moramo ispisivati "plahte", odnosno blokove računa. Problem je što to ispisivanje ide jako sporo, a na računu se traži čak i OIB kupca, što je apsurdno. Tko će dati svoj OIB za šaku suhog voća, priča nam zakupac Davor Udošić, koji na tržnici radi od 1996.

Dodao je i da zbog čekanja kupci odlaze te naveo da blokovi koje mora koristiti kada račun ne može "proći" koštaju 76 kuna.

- Račun ima 50 stranica i ispunjava se u tri primjerka pa sada vidite vi koliki su nam trošak samo blokovi, veli Udošić pojašnjavajući da se račun mora ispisati za svaku kupnju, ma koliko ona pojedinačno mala bila.

Da imaju problema s izdavanjem računa potvrdile su nam i obližnje prodavačice. Smetnje su konstantne, bez obzira o kojem je operateru riječ.

- Evo, ja danas po tri, četiri minute čekam da izađe račun. Stranci još i imaju strpljenja, kažu mi "no stress", ali naši se naljute, vrate mi ono što su namjeravali kupiti i odu. A onda ja to moram stornirati, pa drugi opet čekaju, priča nam prodavačica Lucija iz Pčelarstva Daruvar. Njena nam kolegica prepričava da je jučer jedan kupac bacio limun koji je htio kupiti jer račun nikako nije htio izaći, opsovavši i nju i Linića koji ih na ovo tjera. Da im se ne plače od muke neke bi im situacije, pričaju nam, bile i smiješne.

Primjerice, jednom im je račun za jedan patlidžan ispao 900 kuna (jer je "uskočila" nula viška), a drugi put je paprika koštala 145 kuna. "Pod stresom smo, ne bježimo od poreza, samo želimo da nam daju da plaćamo paušal, da možemo prodavati na miru, zaraditi za kruh. Ovo će nas sve u propast otjerati", zaključuju već očajne prodavačice. (piše i snimila B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter