Pulska obilaznica: Zamjena asfalta nakon ljeta

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Prije više od dvije godine odjeknula je vijest iz Grada Pule da je tada, niti godinu dana nakon okončanog proširenja prvog kilometra pulske obilaznice, potrebna sanacija tog cijelog kilometra. Točnije, govorilo se tada o nužnoj zamjeni završnog asfaltnog sloja, jer su utvrđena odstupanja u takozvanoj hvatljivosti. Dugo su se vodile polemike o uzroku problema na prvom kilometru kao i dužini kojoj je potrebna sanacija.
 
Izvođač radova, pulske Ceste, predlagao je sanaciju tek 200-tinjak metara, na što Grad nije pristao već je tražio da to bude cijeli kilometar. Oformljeno je povjerenstvo i odrađena nova ekspertiza te je odlučeno da će se ukloniti postojeći i ugraditi novi habajući sloj asfalta. Ceste su se otpočetka suglasile da postoji nedostatak, ali je ostala dilema o opsegu sanacije.
 
Sada je i to konačno definirano, dakle sanirat će se cijeli kilometar, a tada bi se konačno maknuli prometni znakovi ograničenja brzine od svega 30 kilometara na sat. Potom bi se mogla i nastaviti širiti obilaznica na idući kilometar prema Medulinskoj cesti.
 
- Definitivno je odlučeno da se ide u sanaciju obilaznice. Nakon što je oformljeno povjerenstvo u kojem su bili predstavnici Grada, projektanta, izvođača radova, ali i sa zagrebačkog Fakulteta građevinarstva koji su eksperti za to područje, analizirane su sve dodatne ekspertize i analize asfaltnog zastora. Pokazalo se da se ne razlikuju od dosadašnjih mišljenja te da je potrebna zamjena kompletnog asfaltnog zastora na cijeloj dionici proširene obilaznice. Izvođač radova, Cesta d.o.o., pristala je na takav zaključak i već je dogovoren plan dinamike sanacije, kaže Damir Prhat, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu, ali i napominje da će se s radovima krenuti nakon ljeta.
 
Kako ističe Prhat, sanacija je prema planu trebala početi u utorak, 22. travnja, nakon uskrsnih praznika, i trajati tri tjedna, što bi uključivalo zatvaranje za promet tog dijela obilaznice po fazama. Kako si to, kaže Prhat, trenutno grad ne može dozvoliti zbog opterećenosti pulskog prometa uslijed drugih velikih radova, sanacija ovog dijela obilaznice odgođena je za nakon turističke sezone. (Goran ROJNIĆ)
 
VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

Podijeli: Facebook Twiter