Puljanka zbog duga od 2.909 kuna izgubila stan

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Puljanka Nina Topić, koja radi u Torontu, izgubila je stan u Puli vredniji od 253 tisuće kuna zbog duga prema Privrednoj banci Zagreb (PBZ) od 2.909 kuna. Banka se namirila u ovršnom postupku nakon što je nekretnina za samo 126 tisuća kuna prodana agenciji za nekretnine Aktiva kapital. No, Ustavni je sud privremeno odgodio izvršenje rješenja o upisu novog vlasnika u zemljišne knjige. Cijeli se postupak, prema tvrdnjama Topić, odvijao bez njena znanja, što je i navela u ustavnoj tužbi.

No, ostaje pitanje zbog čega Topić, koja je iz Kanade uredno svaki mjesec otplaćivala ratu kredita za stan, nije riješila i dug prema PBZ-u, zbog čega nije znala da postoji, odnosno zbog čega banci, što je bila obvezna, nije prijavila novu adresu.

Odgovore smo jučer pokušali dobiti u razgovoru s pulskim odvjetnikom Goranom Babićem, koji je u ime Nine Topić koncem listopada podigao ustavnu tužbu, a Ustavni je sud donio rješenje o privremenoj odgodi u samo nekoliko dana.

Povreda ustavnih prava

- U tužbi sam naveo da se radi o povredi ustavnih prava na pristup sudu, povredi prava na pravično suđenje, povredi načela razmjernosti jer je prodan stan koji je procijenjen na 250.000 kuna radi namirenja tražbine vjerovnika u nerazmjerno manjoj vrijednosti od 2.909 kuna, povredi prava na dom i ustavnog prava na zaštitu prava vlasništva, odnosno mirno uživanje vlasništva zajamčenog Konvencijom za zaštitu ljudskih prava. Sud je donio odluku kojom se privremeno odgađa postupanje u ovom predmetu do donošenja konačne odluke Ustavnog suda. To znači da se tvrdnje iz ustavne tužbe na Sudu moraju provjeriti, moraju dobiti uvid u kompletan predmet da bi mogli provjeriti navode i zauzeti stav o tome je li u ovom slučaju došlo do povrede ustavnih prava. Predložili smo da se, ukoliko se utvrdi da su ustavna prava povrijeđena, da se odluke donesene u ovršnom postupku ukinu, rekao je Babić. Na pitanje znači li to da bi Topić mogla ipak dobiti svoj stan natrag, Babić kaže da ne želi prejudicirati. No, veli da je "državno tijelo čiji je akt poništen ili ukinut dužno respektirati takvu odluku i ukinuti pravne posljedice te odluke".

Na pitanje kako je nastao dug prema PBZ-u, zbog čega nije plaćen i je li možda riječ o kartici American Express, Babić je priču vratio na početak, u 2006., kada je Topić u Zagrebačkoj banci podigla stambeni kredit u švicarskim francima za kupnju stana od 44 kvadrata u Milanovićevoj ulici, čime je, budući da je samohrana majka, željela riješiti stambeno pitanje za sebe i malodobno dijete.

- Budući da su rate kredita rasle, nije ih više mogla podmiriti vlastitim primanjima, niti je imala sredstava za život, uzdržavanje i školovanje djeteta, pa je potražila posao u Torontu. To je, međutim, trajalo, jer trebalo je ishoditi vizu, pa pronaći posao…U Toronto je otišla 2009., a sin je ostao u Puli kod prijateljice, te je i on otputovao u Toronto nakon nekoliko mjeseci, kaže Babić.

Topić, međutim, ne može sa sigurnošću reći postoji li dug prema PBZ-u.

- Kada je odlazila, platila je sve režije i ne znam je li zaboravila platiti i dug prema PBZ-u, vjerojatno je riječ o kreditnoj kartici. Nikad nije primila rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave javnog bilježnika. A kad se takve ovrhe pokreću, ne vide se točni iznosi jer je riječ o izvodu iz poslovnih knjiga. Sve dok se rješenje ne primi, ne može se sa sigurnošću reći o kojem se iznosu i o čemu se radi jer ga nikad nije primila. Imala je kartice i kada je odlazila rekla mi je da je nastojala riješiti sve dospjele obveze, ali ne može sa sigurnošću reći da je riješila i PBZ. To ćemo znati kada primimo rješenje koje je izdao javni bilježnik u Zagrebu, a koje nije nikad primila. Iz tog je rješenja vidljivo da je poslano na adresu u Zagrebu gdje moja stranka nije nikad živjela jer je tada imala prebivalište u Puli. Sada je rješenje postalo pravomoćno i nakon toga se može pokrenuti postupak pred Općinskim sudom u Puli, gdje je pokrenuta ovrha na nekretnini. Ni to rješenje nije primila. Nakon što su se vraćale dostavnice, Sud je poslao rješenje Centru za socijalnu skrb da bi imenovao skrbnika koji bi trebao brinuti o njenim pravima, a prije svega bi trebao obavijestiti dužnika da se protiv njega vodi postupak. Ovršni postupak priveden je kraju, a stan je prodan jednoj agenciji koja se bavi prometom nekretnina. Za prodaju je u listopadu saznala prijateljica Nine Topić koja je povremeno obilazila stan. Prijateljica je otišla u Centar za socijalnu skrb gdje su joj rekli da pokrene tužbu, ispričao nam je Babić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter