Puljanka tvrdi da je otrovana plinom bez atesta

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Narušenog zdravlja i odlučna u borbi da dokaže da je zbog propuštanja plina iz dimnjaka svog novog stana umalo umrla, u našu se redakciju javila Suzana Mihaljević ispričavši nam gotovo nevjerojatnu priču u kojoj ona tvrdi da je otrovana, a sve nadležne službe uvjeravaju je da nisu krivi. Kako tvrdi Mihaljević iz Japodske 47, sve je počelo dva do tri mjeseca nakon useljenja 2012. godine kada je počela osjećati zdravstvene tegobe.

Kaže da je bila konstantno umorna, bezvoljna, glavobolje su bile svakodnevne. Idućih mjeseci obavila je niz pretraga, otišla izvaditi arterijsku krv u kojoj su pronašli duplo veću koncentraciju monoksida u krvi. Tada je postalo jasno da je otrovana, a tada su i krenuli problemi.

- Posumnjala sam da mi pušta plin, i shvatila da je plin pušten bez potrebnog atesta. Nazvala sam Plinaru, došli su i mjerili koncentraciju plina u stanu, ali ništa nisu pronašli. Međutim, dimnjačari su utvrdili propuste, odnosno otkriveno je da se dimovodna cijev iz stana nalazi preduboko u presjeku glavnog dimovoda i zbog toga je plin tada iskopčan, ispričala nam je Mihaljević, dodajući da je i prije nego li je pronađena greška u cijevi, bilo jasno da dimnjak nije bio ispravan što je kasnije, kada su zatražili njihovo mišljenje, potvrdio i sam proizvođač dimnjaka, tvrtka Leier iz Varaždina.

Doduše, oni su kasnije ustvrdili da je, nakon otklanjanja neispravnosti u izvođenju, a uz pozitivno mišljenje nadzornog inženjera Davora Brozine koji se pak pozvao na mišljenje tvrtke Dimnjačar iz Rijeke, dimnjak sada ispravan. Ovdje valja istaknuti da serviser koji je prerezao dimovodnu cijev da se ne bi naslanjala na vertikalu, loše zabrtvio spoj unutarnje stjenke.

Mihaljević je istaknula da je o svemu obavijestila investitora, izvođača radova i nadzornog, no svi su oni "oprali ruke", isprva tvrdeći da će sve riješiti, potom su obavili još nekoliko ispitivanja te nekoliko zahvata i ustvrdili da je sada napokon sve u redu. Jedini koji tada nisu dali pozitivno mišljenje su dimnjačari Herculanee koji su i dalje zabranjivali korištenje dimnjaka. Plin je od tada, do danas, isključen.

Od investitora Ivice Salvadora (Stanoinvest i Šestar d.o.o.), pulske Plinare, Herculanee, tvrtke Leier, nadzornog organa Davora Brozine i servisera Ivice Šarića koji je prerezao dimovodnu cijev u vertikali te ovlaštenog servisera bojlera Boreas, zatražili smo odgovore. Iz Stanoinvesta tvrde da je problem zapravo u tome što je Mihaljević na svoju ruku pozvala servisera da joj popravi nedostatke u dimnjaku koje, očito, nije dobro napravio, te da investitor ne može utjecati na takvo ponašanje vlasnika stanova. Salvador kaže da su nedostaci koji su postojali uklonjeni te da je dimnjak ispravan, pozivajući se na rješenje i izjavu nadzornog inženjera Brozine koji je ustvrdio da je dimnjak ispravan. (N.SOFTIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter