Pulapromet nabavlja 20 novih autobusa na prirodni plin


Gradsko vijeće na sjednici u četvrtak raspravljat će o prijedlogu prihvaćanja Mandatnog pisma između Pulaprometa i Europske banke za obnovu i razvoj, odnosno, dogovora oko kreditiranja nabavke novih 20 autobusa javnog gradskog prijevoznika u iznosu od pet milijuna eura na rok od deset godina, s početkom od prve dvije godine.

Prošle godine Grad Pula je osnovao Tim za provedbu Projekta izgradnje punionice stlačenog prirodnog plina (SPP) i nabave autobusa s pogonom na ovaj energent u javnom gradskom prijevozu, što bi bio zajednički projekt Plinare i Pulaprometa. S obzirom da je u svibnju ove godine Plinara ishodovala lokacijsku dozvolu za izgradnju punionice stlačenog prirodnog plina i ukapljenog naftnog plina na lokaciji dosadašnjeg pogona gradskog plina koji je stavljen izvan funkcije, nabavka novih autobusa logičan je nastavak ovog projekta. Nakon što Gradsko vijeće prihvati Mandatno pismo, odnosno dogovor oko kreditiranju, krenulo bi se s nabavkom novih niskopodnih klimatiziranih autobusa. Banka naime, u svom odgovoru, potvrđuje spremnost za podržavanjem ovog projekta, kako za pripremu dokumentacije za javni natječaj, tako i nabavu autobusa.

Sama punionica prirodnog plina za vozila bit će izgrađena na mjestu dosadašnjeg pogona gradskog plina koji je već u potpunosti srušen, a za ovaj projekt ishodovana je već i lokacijska dozvola. Prvenstveno će služiti kao punionica za autobuse javnog gradskog prijevoznika Pulaprometa, koji usporedo s realizacijom ovog projekta, namjerava odraditi javnu nabavu za autobuse na prirodni plin, za što im suglasnost još treba dati i Gradsko vijeće.

Direktor Pulaprometa Igor Škatar već nam je rekao da bi se išlo u nabavu 20-ak novih autobusa, te bi, uz postojeća 22 nova niskopodna autobusa, bili dostatni za novi, u potpunost obnovljeni, vozni park dok bi se autobusi nabavljeni prije 2007. godine stavili izvan funkcije.

Punionica će, inače, biti javna jer će se pored punjenja autobusa moći puniti i vozila građana, ali i turista koji sve više voze na ovaj energent. Projekt je primjenjivanje dobrih iskustava iz Zagreba i Rijeke gdje je to već saživjelo u praksi.

Očekuje se da će do realizacije projekta proći devet mjeseci, odnosno nova punionica stlačenog plina trebala bi dočekati narednu turističku sezonu, a pritom bi Pulapromet nabavio nove autobuse. Sama punionica, procjenjuje se, bila bi investicija vrijedna 9-10 milijuna kuna, od čega se 1,4 milijuna kuna namjerava dobiti kao bespovratna sredstva od državnog Fonda za zaštitu okoliša. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter