Pula: Živi u smeću okružen fekalijama i žoharima


Bez struje, vode, WC-a, u hrpetinama smeća, okružen žoharima u nesnosnom smradu i prljavštini već godinama živi vlasnik stana u Marulićevoj 17 Damir Jovanović. Nitko mu ništa ne može. Očajni susjedi već godinama upozoravaju sve nadležne institucije da pronađu rješenje i pobrinu se za čovjeka kojem očito treba pomoć, a koji zbog svog načina života ozbiljno ugrožava zdravlje svih stanara i predstavlja pravu noćnu moru za sve ostale susjede.

Skupio 185 kubika smeća

Svi su već na rubu snaga i živaca zbog inertnosti institucija koje ne poduzimaju ama baš ništa da ih zaštite. Nitko od susjeda ne može otvoriti balkonske prozore zbog nesnosnog smrada koji se širi iz stana susjeda iz pakla, a kako nam sami kažu, susjed nuždu obavlja ili po stanu ili u kantu koju na konopcu spušta s balkona s prvog kata zgrade u kojoj živi. Veliku nuždu ponekad obavlja na novinski papir kojeg potom suši na balkonu i tako u nekoliko slojeva i kada se sve sasuši, baca ispred zgrade. Ogromne količine smeća svakodnevno dovlači u stan, a iz haustora se širi miris kao na deponiju. Ponekad nuždu obavlja na samom ulazu u stubištu.

Potpuno gol i bos urinira po stepenicama stubišta, spava među otpadom i nikoga ne pušta u stan. I sami smo pokušali pričati s Jovanovićem, međutim vrata nije otvarao, a uvjerili smo se i u odvratan smrad koji se širi iz njegovog stana. U razgovoru sa susjedima doznajemo da njihova noćna mora traje već desetak godina, a sve je kulminiralo 2012. godine kada su uspjeli putem suda dobiti dozvolu za prisilni ulazak u stan kako bi se sve očistilo.

- Prije četiri godine žohari su zavladali susjednim stanovima, balkonima, parkingom. Ja sam na trećem katu i svako jutro sam imao na stotine žohara koji su počeli prelaziti u druge stanove. Zvali smo policiju, Zavod za javno zdravstvo, Centar za socijalnu skrb Pula, svi sve znaju. Kada su došli djelatnici Centra za socijalnu skrb prije četiri godine bili su šokirani, no otad se nitko nije pojavio. U zgradi koja ima tri ulaza, živi ukupno 27 stanara, ima i male djece, a smrad i prljavština su nesnosni i čudi me da se već netko nije razbolio, kaže nam stanar Josip Adžić.

Potvrđuje da je prije četiri godine bila akcija čišćenja stana međutim vrata se zbog zatrpanosti smećem nisu mogla otvoriti. Na kraju su ih razvalili krampom. Prije četiri godine iz Jovanovićevog je stana izneseno ukupno 185 kubika smeća, a djelatnici Herculanee napunili su 37 velikih kontejnera. No da stvar bude gora, sve je to koštalo ukupno 50 tisuća kuna, a račun na kraju trebaju platiti suvlasnici, budući da Jovanović nema nikakvih primanja.

- Naš upravitelj zgrade Eki inženjering je predlagao da mi suvlasnici dignemo kredit i platimo taj dug?! Radnici Herculanee u stan su ušli odjeveni u zaštitna odijela, a jedan je povraćao, dok je drugi nakon svega dobio osip. Zamislite, mi u smeću živimo već godinama i to sve na minutu hoda od Zavoda za javno zdravstvo, ogorčena je predstavnica stanara Ljiljana Despot. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter