Pula: Više od 30 prijedloga za uređenje kupališta

Pregršt pitanja vijećnika za gradonačelnika (Dejan ŠTIFANIĆ)
Pregršt pitanja vijećnika za gradonačelnika (Dejan ŠTIFANIĆ)

Tijekom aktualnog sata Vijeća grada Pule vijećnici su imali pregršt pitanja za gradonačelnika Borisa Miletića, ali i direktore Herculanee Igora Starog i pročelnika za komunalni sustav Damira Prhata, od stanja gradskih kupališta, e-konzultacija, plavljenja grada, bazena do novih kanti za selektiranje otpada i drugih komunalnih pitanja.

Na pitanje vijećnika Ardemija Zimola (IDS) što je s e-konzultacijama vezanim za gradska kupališta Valkane i Stoja, gradonačelnik je odgovorio da je dosad pristiglo više od 30 prijedloga, ali da konzultacije ostaju otvorene do 1. rujna tako da još ima vremena za prijavu.

- Činjenica je da smo pokušali naći partnere koji bi ulagali sredstva u ta kupališta da tim projektima, koji, po mojem mišljenju, imaju dobru komercijalnu osnovu, ne opterećujemo proračun. Za kupalište Stoja još uvijek postoji šansa za sklapanje ugovora o koncesiji. S druge strane, možda je i vrijeme da se zapitamo jesu li planovi uređenja Valkana, koji su rađeni unatrag nekoliko godina, još uvijek dovoljno dobri i da li pokrivaju sve potrebe i sadržaje današnjih generacija. Dakle, sve pristigle prijedloge ćemo sagledati i potom odlučiti o inputima potrebnim za izradu projektnog zadatka kakvo kupalište u budućnosti želimo i hoće li ta zona biti atraktivna i zanimljiva kako Puljanima tako i sve brojnijim gostima, odgovorio je gradonačelnik Miletić.

Pritom je pojasnio da proračun ne može podnijeti velika infrastrukturna ulaganja i zbog zakonskih izmjena, a upravo se jedna takva sprema u vidu poreznog rasterećenja osobnog dohotka, zbog čega će gradovi i općine izgubiti dio proračunskih sredstava.

Na upit Gordane Ferenčić (Zeleni) što će Grad učiniti po pitanju sve prometnije prašnjavije Labinske ulice, pročelnik Damir Prhat odgovorio joj je da je ta bijela cesta dobila na značaju gradnjom rotora u Šijani, a s obzirom na to da je u planu gradnja četverotračne prometnice prema Velom Vrhu, bit će još i značajnija. Iako je bilo u planu da se ona rekonstruira putem ugovora o financiranju, koji je Grad trebao potpisati s jednim investitorom zainteresiranim za gradnju trgovačkog centra u Šijani, taj je posao propao pa će Grad, kaže Prhat, u narednom periodu tu prometnicu rekonstruirati.

Gradonačelnik je prihvatio sugestiju Vere Radolović (SDP) da Gradsko vijeće, po uzoru na Županiju, donese deklaraciju protiv svih oblika diskriminacije o čemu će se, vrlo vjerojatno, raspravljati već na idućoj sjednici.

Na upit kada će novi kontejneri za selektiranje otpada stići u Pulu direktor Herculanee Igor Stari rekao je da će to biti krajem rujna, da će ih prvo dobiti stanovnici Nove Verude koji već sada u pilot-projektu selektiraju 20 posto otpada. Za zgrade su planirani eko-otoci, dok će se o centru grada morati posebno promišljati, jer, kaže direktor Stari, za eko-otoke nema mjesta, te će rješenje vrlo vjerojatno biti podzemni i polupodzemni kontejneri.

Proračun milijun kuna u plusu

Na upit Marka Martinčića (IDS) kakvo je stanje gradskog proračuna tijekom prvih pola godine, pročelnica za financije Vesna Sajić odgovorila mu je da je Grad likvidan i da uredno izvršava svoje obveze. Na polugodištu je ostvaren višak prihoda nad rashodima u iznosu od 1,6 milijuna kuna, odnosno prihodi su bili 143 milijuna, a rashodi 142 milijuna kuna. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter