Pula: Veliki kružni tok u Šijani još čeka uređenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkad je izgrađen i u rad pušten veliki kružni tok u Šijani, nametnulo se pitanje uređenja njegovog središta. Koliki je to problem zorno govore dva podatka. Tu je prije svega važno urediti prostor koji predstavlja jedan od dva glavna ulaza u grad iz pravca Stancije Peličeti. Drugi je problem daleko veći jer treba urediti površinu koja zahvaća 140 metara, koliko je promjer centralne površine, odnosno ukupno 15 tisuća kvadrata.

Građani i institucije su putem e-konzultacija početkom ove godine portalu Grada Pule ostavili čak 45 prijedloga kako urediti tu površinu. Na spomenutom natječaju tražilo se rješenje koje je tematski trebao jamčiti dojmljivost i prepoznatljivost lokacije, s naglaskom na zaštitu i unapređenje ekološke i vizualne kvalitete prostora, a sve s poštivanjem prometne signalizacije.

Razmišljanja stručnjaka bila su da uređenju kružnog toka treba pristupiti kao uređenju prometne infrastrukture bez da se prostor optereti, te da uređenje treba ostati racionalno, ali vizualno naglašeno s obzirom da je riječ o glavnom ulazu u grad. Valja naglasiti i da je Grad tada odradio "nultu" fazu uređenja rotora, odnosno poravnat je teren u njegovom središtu.

No, tu je sve stalo. Stoga je to pitanje ponovno aktualizirano na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, odnosno gradonačelnika Borisa Miletića dočekalo je pitanje zašto već drugu sezonu taj kružni tok izgleda više kao odlagalište otpada, nego kao reprezentativan objekt kakvog imaju svi istarski gradovi u okruženju.

- Kružni tok u Šijani će se urediti. Međutim, osim estetike, treba razmišljati i o funkcionalnosti, odnosno o rješavanju odvodnje oborinskih voda. Kada se dovrši izgradnja četverotračne prometnice od Stancije Peličeti do kružnog toka sve će se oborinske vode slijevati upravo u smjeru kružnog toka, što je bilo vidljivo već i tijekom ove godine, rekao je gradonačelnik Boris Miletić.

Stoga će Grad, kako je dodao, trebati sjesti zajedno s komunalnim poduzećima, Hrvatskim cestama i Hrvatskim vodama i odgovoriti na pitanje financiranja funkcionalnog rješenja oborinske odvodnje, a potom će se Grad potruditi i taj prostor estetski urediti najbolje što može, ustvrdio je gradonačelnik. (NAPISALA Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter