Pula: Vatrogasci uklonili riskantno kamenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prekjučerašnje opasno urušavanje velikog kamena sa zgrade "admiraliteta" na Rivi na frekventni pješački nogostup ovaj je put prošao bez žrtava. Osim što je trakama relativno brzo ograđena pješačka staza, dan kasnije, odnosno jučer ujutro poslije 8 sati, pulski su vatrogasci uklonili još dvije rizične kamene strukture iznad stupova na koje smo ukazali u novinskom članku, i time preventivno spriječili daljnje ugrožavanje života prolaznika.

Uvid konzervatora

Istine radi, pješaci su jučer, očito nesvjesni opasnosti, podizali trake i prohodali rizičnih 20-ak metara.

Nakon intervencije vatrogasaca, (vidljivo je s bočnih strana i podizanje dijela krovišta) nazvali smo jučer pročelnicu Konzervatorskog odjela u Puli Lorellu Limoncin Toth te je, budući da dojmljiva zgrada spada u kulturnu baštinu, pitali jesu li konzervatori dali vatrogascima prethodnu dozvolu za uklanjanje kamenih struktura.

Iako je znala za urušavanje kamenja sa zgrade, pročelnica nam nije znala odgovoriti na pitanje o konzervatorskom odobrenju hitnih radova. Ona je nakon vatrogasaca angažirala za ovaj slučaj inspektora za zaštitu kulturne baštine Marina Raunića, a kasnije smo ga, u 12.45 sati, slučajno sreli ispred zgrade 'admiraliteta', gdje je došao na brzi očevid zajedno s jednim svojim službenikom.

Brza intervencija

- Najvažnija je sigurnost, dvaput nam je ponovila pročelnica Limoncin Toth, relativizirajući svoje ovlasti i konzervatorsku proceduru.

Kako smo čuli, razloge urušavanja vjerojatno treba tražiti u velikim predlanjskim građevinskim radovima uzduž cijele Rive. Ti su radovi, nagađa se zasad neslužbeno, uzrokovali ozbiljne pukotine iznad stupova ove zgrade, a još dublje s obje bočne strane daleko težeg timpanona.

Za nadati se da brza vatrogasna intervencija nije uslijedila samo zbog činjenice da u ovoj zgradi stoluju pojedine vladajuće županijske i državne službe (usput, nadležni županijski ljudi upozoreni su prije nekog vremena o rizicima urušavanja), te da brzi angažman neće izostati u slučajevima sve češćih, opasnih urušavanja na drugim gradskim lokacijama. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter