Pula: Uskoro web stranice za proračunske prijedloge

(B. PETROVIĆ)
(B. PETROVIĆ)

U Društvenom centru Rojc danas je predstavljen projekt pod nazivom "Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun", a kojeg u svojim lokalnim zajednicama provode Zelena Istra iz Pule, Eko Pan iz Karlovca te IDEM i ja iz Malog Lošinja. Partner na projektu je islandska udruga Citizens Foundation, dok su suradnici Institut za javne financije i GONG.

Kako je naveo koordinator projekta Goran Matić iz Zelene Istre projekt traje dvije godine, a provodi se u suradnji s upravama gradova Pule, Karlovca i Malog Lošinja. Provedbu projekta financira Europska unija putem programa IPA 2011 "Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj". Kako je naveo, glavni cilj ovog projekta jest omogućiti građanima ovih gradova informirano i aktivno sudjelovanje u donošenju gradskog proračuna te nadzoru nad njegovim izvršenjem.

- U sklopu projekta pokrenut će se, i to krajem svibnja, tri inovativne internetske stranice za prikupljanje proračunskih prijedloga za građana Pule, Karlovca i Malog Lošinja. Ove će stranice omogućiti argumentiranu raspravu o proračunskim prijedlozima na vrlo jednostavan način te će građani moći glasati i dijeliti putem društvenih mreža prijedloge koje podržavaju. Prijedlozi građana koji osvoje najveću podršku bit će definirani kao proračunski prioriteti te će ih partnerske udruge proslijediti na očitovanje lokalnim vlastima, naveo je Matić dodajući da će na ovaj način građani dobiti povratne informacije o prioritetnim prijedlozima koji će biti uvršteni u prijedlog proračuna. Uz to, kako bi prijedlozi građana bili što kvalitetniji, izradit će se i proračunski vodiči za građane te organizirati javne prezentacije gradskih proračuna dok će za udruge civilnog društva biti organizirane radionice i seminari.

Kako je naveo pročelnik Ureda Grad Pule Aleksandar Matić Pula je i prije ovoga projekta davala građanima mogućnost da sukreiraju proračun i to putem javnih poziva, tribina po mjesnim odborima, a lani je pokrenut i novi web servis "Građani kreiraju proračun".

- Ljudi su imali brojne racionalne i kvalitetne ideje o uređenje svoje ulice, mjesnog odbora, grada i moram navesti da je preko 95 posto prijedloga uvaženo i izvršeno, naveo je Matić dodajući kako mu je drago da Grad sudjeluje i u ovome projekte kojim će se participiranje građana u donošenju i izvršenju proračuna dodatno proširiti, posebice na mlađe Puljane.  (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter