Pula: Udžbenici samo socijalno ugroženoj djeci

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

U knjižarama se već pripremaju za novu školsku godinu, odnosno nove udžbenike, za koje je predbilježba počela po završetku nastave. Ove godine očekuje se i veća navala od uobičajene, budući da se nakon četiri godine počinje s novim programima, odnosno izmijenjeni su svi udžbenici pa roditelje osnovnoškolaca očekuju poprilični izdaci.

Cijene kompleta udžbenika za prvašiće kreću se oko 600 kuna, roditelji učenika u petom razredu za knjige trebaju izdvojiti oko tisuću kuna, dok za one u osmom cijena premašuje 1.200 kuna.

Za razliku od Pule, u kojoj osnovnu školu pohađa 4.505 učenika, roditeljima djece osnovnoškolaca u pojedinim istarskim i hrvatskim gradovima gradske uprave financiraju nabavu udžbenika. Pravo na subvenciju nabave školskih udžbenika propisano je u članku 25. Odluke o socijalnoj skrbi Grada Pule. Sukladno njemu, pravo na jednokratnu novčanu pomoć za nabavu školskih udžbenika početkom školske godine ostvaruju učenici osnovne i srednje škole čiji roditelj/skrbnik ostvaruje pravo na pomoć za podmirenje troškova stanovanja.

U protekloj su školskoj godini u Puli pravo na jednokratnu pomoć za nabavu školskih udžbenika temeljem odluke o socijalnoj skrbi ostvarila ukupno 52 učenika iz osnovnih i srednjih škola.

Grad Pula ne kupuje svima udžbenike, ali iz uprave ističu da unatoč financijskoj krizi Grad zadržava visoku razinu socijalne osjetljivosti te nastavlja dizati standard školskog i predškolskog sustava, što je razvidno i po iznosima osiguranim u proračunu za tu namjenu.

Samo u vrtiće i škole ove će godine Grad uložiti više od 76 milijuna kuna. Tako je, primjerice, trenutno u tijeku izgradnja, sanacija i održavanje brojnih školskih objekata koji će spremno dočekati novu školsku godinu.

- Budući da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za narednu školsku godinu odredilo nove komplete školskih udžbenika u zamjenu za dosadašnje, to će zasigurno financijski dodatno opteretiti roditelje. Osim toga, određene poteškoće zbog toga imat će i ostali gradovi koji poput Pule izdvajaju sredstava za nabavku udžbenika svojim najugroženijim učenicima. U ovom trenutku, prioritet su nam djeca iz socijalno ugrožene kategorije, odnosno osiguravanje besplatnih primjeraka knjiga za njih, ali i sufinanciranje školske marende i produženog boravka, rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter