Pula: Učenici izgubljeni u sustavu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slučaj crikveničke srednje škole Dr. Antuna Barca, gdje se prvog dana nastave u svom razredu pojavilo 25 učenika koji ne "postoje", odnosno izbrisao ih je kompjuterski program upisa Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta - nije jedini.

U Industrijsko-obrtničkoj školi u Puli javljaju da im je iz sustava tako nestalo četiri učenika koji su u ponedjeljak zajedno s ostalim upisanim učenicima došli u školu, a da bi se ustanovilo da ih nema na popisu.

- Mislimo da je došlo do pogreške kada su ovi učenici prebačeni iz jednog programa u drugi. Oni nisu mogli ostati upisani u prvi program koji su izabrali jer nije bilo dovoljno upisanih učenika pa im je ponuđena izmjena programa, što su oni i učinili, ali su u tom trenutku ispali iz sustava. Odmah smo uputili dopis Ministarstvu i sada čekamo njihov odgovor.

Učenici su normalno primljeni u školu i kazali smo im da dolaze na nastavu, vjerujemo da će ovaj informatički "lapsus" brzo biti riješen, kazao je ravnatelj ove škole Petar Gavrić. Moguće je, kaže on, da i ostale strukovne škole zbog manjka učenika i s tim povezanim problemom formiranja razrednih odjeljenja imaju slične probleme.

Voditelj projekta e-upisa, prof. dr. Vedran Mornar, koji je naveo veći broj "nestalih" učenika kaže da greška nije na njima.

- Od sedam "nestalih" sve osim jednoga škola je sama prerasporedila na druge programe u svojoj školi, što se može vidjeti i tamo gdje ih je preraspoređivala i na ljestvicama poretka tih drugih programa, a za jednoga je sama škola označila da se želi na jesenskome roku natjecati drugdje, što je učenik i učinio i upisao se u Rovinju, ističe Mornar.

Dodaje i to da je ukupno u cijeloj Hrvatskoj od gotovo 48.000 kandidata njih samo 273 moralo biti preraspoređeno drugdje jer se nije mogao formirati razredni odjel, što je načinjeno za sve osim za devetero, koje upravo rješavaju. Međutim, u školi ističu da je tih sedam učenika zaista riješeno, ali da sada imaju problem s učenicima koji su upisani u jesenjem roku i kojih jednostavno više nema u sustavu.

Učenika kojih virtualno nema, ali postoje u razredu, nalaze se i u Strukovnoj školi u Puli, ali ovdje nije riječ o informatičkoj greški već o dva ponavljača koji su zatražili naknadni upis.

- Djeca su bili naši učenici, a nakon što su pali razred, odlučili su se upisati u drugu školu. To im nije uspjelo iz nekih razloga pa se sada žele vratiti u našu. Putem e-upisa to više ne mogu, pa je škola poslala zamolbu poštom u Ministarstvo. Smatramo da mogu dolaziti u školu, jer čak i ako stigne negativni dogovor, nastava im zasigurno neće štetiti, ističe ravnatelj Strukovne škole Ivo Bebek.

Prema njegovom mišljenju svi su se ovi problemi mogli izbjeći da je Ministarstvo između upisa u škole i samog početka nastavne godine ostavilo bar tjedan dana vremena. Sada su pak konačne liste objavljene u četvrtak u podne, a prvi dan škole bio je zakazan već u ponedjeljak. Školama koje nisu bile te sreće da se popune već u prvom roku, ostalo je premalo vremena da poslože kadrovsku slagalicu i formiraju razredna odjeljenja. (M. JERIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter