Pula: U povorci ponosa tisuću branitelja

Detalj s lanjskog mimohoda (Danilo MEMEDOVIĆ)
Detalj s lanjskog mimohoda (Danilo MEMEDOVIĆ)

U sjedištu Istarske županije su članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata najavili 3. Mimohod branitelja Istarske županije koji će se u Puli održati u srijedu, 5. kolovoza. Mimohod se organizira u povodu obilježavanja Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, odnosno na obljetnicu Oluje, a prema dosadašnjim prijavama na mimohodu se očekuje oko tisuću sudionika.

Otvorena izložba

U ime organizacijskog odbora mimohoda okupljenima se najprije obratio Vinko Knez, predsjednik Koordinacije, koji se zahvalio Gradu Puli, Istarskoj županiji te ostalima koji su im pomogli pri organizaciji same povorke, a koja svake godine okuplja sve veći broj članova udruga proizašlih iz domovinskog rata, predstavnika vojske, policije, vatrogasaca ali i samih građana koji se pridružuju povorci.

- Proslava povodom Dana domovinske zahvalnosti započinje službeno danas i to otvorenjem izložbe slika u Domu hrvatskih branitelja na kojoj se predstavlja 12 autora, svi veterani, dragovoljci i branitelji Domovinskoga rata, naveo je Knez. Kako je naveo događanja u srijedu započinju misom u pulskoj katedrali u osam sati koju će predvoditi Vilim Grabc i Ilija Jakovljević. U 9 sati položit će se vijenci na Centralnom križu na pulskom gradskom groblju, a pola sata kasnije i na spomeniku braniteljima u Parku Franje Josipa na rivi.

- Sam Mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije u Puli kreće u 10 sati iz Kolodvorske ulice, a na njemu će sudjelovati predstavnici braniteljskih udruga iz Pule, Umaga, Poreča, Labina, Pazina i Rovinja te predstavnici lokalne samouprave, policije i Javne vatrogasne postrojbe Pula, MORH-a, Udruge specijalne jedinice policije Bak Istra, a svoj su dolazak potvrdili i pulski gradonačelnik Boris Miletić te istarski župan Valter Flego, naveo je Knez.

Zastava s Arene

Mimohod će se iz Kolodvorske ulice, odnosno iz Parka Franje Josipa gdje će se svi branitelji postrojiti kretati dalje, uz bubnjare Gradskog orkestra i mažoretkinje, sve do Arene. Sam početak mimohoda označit će i sirene te crkvena zvona. Mimohod će se potom, kako je naveo Ante Kovačević predsjednik udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Grada Pule, kratko zadržati ispred Arene s koje će članovi Speleološke udruge spustiti desetmetarsku zastavu, a u park podno amfiteatra s hrvatskim će stijegom skočiti i padobranci. Kolona će se potom, dalje kretati preko Giardina sve do Doma hrvatskih branitelja u kojem će se za sve sudionike, uz pozdravne govore, i prigodan kulturno-umjetnički program, biti organizirano domjenak i zajedničko druženje.

- Ove godine slavimo pobjedu. Mi smo dobili rat i zato se s punim pravom ponosimo. Pozivam stoga sve građene da budu ponosni, da izvjese na prozore zastave i pridruže mimohodu, pozvao je Kovačević svoje sugrađane dok je njegov ratni drug Marijan Mužinić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Istarske županije naveo da će se Dan pobjede osim mimohodom u Puli proslaviti raznim događanjima i slavljima diljem cijele Istre, naglasivši da to nije samo dan branitelja već dan svih građana Republike Hrvatske te pozvao sve da ga primjereno obilježe. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter